Een effectief model voor zelfreflectie en doelen stellen

Walt Disney model voor zelfreflectie en nieuwe plannen maken!

We zitten alweer een aantal weken in het nieuwe jaar. Hoe gaat het met je goede voornemens? Ok, niet iedereen is een voorstander van goede voornemens. Ikzelf bijvoorbeeld ook niet. Ik heb liever continu goede voornemens met als valkuil dat ik blijf dromen en soms moeilijk dingen in gang zet. Maar een jaarwisseling geeft wel een mooie kans om een stukje zelfreflectie te gaan doen! Om van daaruit te bepalen wat je volgende stappen gaan zijn.

Lui en ongemotiveerd…Of is het toch iets anders?

Het nadeel is dat veel goede voornemens of ideeen stranden. Het lijkt een briljant idee, maar uiteindelijk komen we niet verder en blijven we hangen. Of we voeren het simpelweg niet uit, we zien beren op de weg en raken verstrikt in onzekerheid. Vaak bestempelen mensen zich dan als lui of ongemotiveerd en vragen zichzelf af waarom ze niet in beweging komen. De oorzaak ligt vaak iets dieper. Het komt omdat je niet alles hebt afgevinkt. Zowel rationeel als emotioneel.

De Disney methode biedt een uitweg

De Disney methode, die ik in een eerder artikel heb besproken kan daarbij helpen.
In deze methode maken we gebruik van drie verschillende rollen:

  • De Criticus
  • De Dromer
  • De Realist

Je kunt het verhaal en de methode hier nog eens teruglezen: http://mindbrouwerij.nl/denken-als-disney/

Elk onderdeel of rol heeft zijn/haar functie. Ze zijn alledrie nodig, elk komt aan het woord. Eentje overslaan zorgt juist voor onrust, conflict, uitstelgedrag of obstakel.

Want…

Een dromer zonder realist kan ideeën niet in iets tastbaars omzetten. Een criticus en een dromer zonder realist raken verstrikt in een continu conflict. Een dromer en een realist kunnen iets creëren, maar de kans bestaat dat ze geen hoge kwaliteit behalen zonder de criticus. Dan wordt er zomaar wat geproduceerd. En zonder dromer…. Ja dan is er uberhaupt nikst om te realiseren of te bekritiseren.

Het Disney Model inzetten voor zelfreflectie

Ga als volgt te werk. Denk eens na over het afgelopen jaar. Probeer mentaal eens het jaar met zijn hoogtepunten te doorlopen. Je kunt dit ook apart doen voor werk, privé, relaties, financien, hobbies, projecten, etc…

Stap daarna in de Dromer positie: Wat is er allemaal goed gegaan? Waar ben je blij om? Wat ging er uitmuntend? Wat heb je bereikt in de positieve zin? Hoe voelt dat? Waar werd je blij van?

Stap vervolgens in de Realist positie: Wat heb je concreet gedaan? Wat moet je nog doen? Welke acties heb je moeten nemen? Wie heeft je geholpen? Wat heb je nodig gehad? Wat heb je daarvoor moeten inzetten? Wanneer heb je je doel bereikt?

Stap daarna in de Criticus rol: Wat is er niet gelukt? Welke risico’s heb je genomen? Wat is er fout gegaan? Wat heeft de dromer moeten opgeven? Waar heeft de dromer nog niet over nagedacht? Wat had het beter gemaakt?

Stap nu weer in de rol van Dromer en beantwoordt de vraag: Wat is er dus goed gegaan afgelopen jaar? Is er iets wat je wil bijstellen?

Blijf de cyclus herhalen totdat de Dromer, Realist en Criticus alle drie tevreden zijn. Dan heb je de essentie gevonden wat er echt fundamenteel goed is gegaan en/of je bereikt hebt.

Vanuit hier kun je verder en concrete plannen maken voor het komende jaar/ periode!

Maak je ideeen/plannen mogelijk.

Op basis van je zelfreflectie cyclus kun je gaan nadenken over het komende jaar. Wat wil je gaan doen? We gaan weer dezelfde stappen doorlopen.

Vanuit de Dromer positie/rol: Droom vrijuit over het komende jaar. Hoe ziet deze er op zijn mooist uit? Wat wil je bereiken? Als je de gewenste situatie hebt bereikt, hoe ziet je omgeving er uit? Wat doe je daar? Wat voel je? Hoe zie jij er uit? Hoe zou het zijn als je dit doel hebt bereikt? Wat zijn je dromen!?

Stap vervolgens in de positie van Realist. Vertaal nu het idee van de Dromer in concrete plannen. Wat heeft de Dromer al gedaan? Wat moet hij/zij nog doen? Welke acties zijn nodig? Wat heeft hij/zij als persoon nodig om het doel te bereiken? Wat is de eerste stap die hij/zij moet zetten? Wat is de tweede stap? etc., Wie heeft hij/zij er bij nodig? Wat is nog meer nodig? Wanneer heeft is het doel bereikt?

En daarna de Criticus: Geef constructieve kritiek en feedback op de plannen en niet op de persoon, en zoek naar mogelijke problemen. Wat ontbreekt in het plan? Welke risico’s zijn er? Wat kan fout gaan? Wat moet de Dromer opgeven voor zijn plan? Wat moet hij/zij wijzigen om het uitvoerbaar te maken? Wat kan er veranderen om het plan beter te maken? Zijn er zaken waar de Dromer nog niet over gedacht heeft?

Ga nu terug naar de Dromer en stel de vraag: hoe ziet je droom er nu uit?, wat ga je bijstellen aan je droom? Blijf de cyclus herhalen totdat Dromer, Realist en Criticus alle drie tevreden zijn en dat je tot een idee komt die daadwerkelijk uitvoerbaar is. Zo voorkom je dat de Dromer met een idee komt waarvan de Realist meteen zegt “dat is onmogelijk” en de Criticus zegt “zinloos om verder over te denken”. En ervaar je nog wat weerstand, doorloop dan de cyclus nog keer…… er is namelijk iemand die nog wat te zeggen heeft.

Zelf aan de slag

De Disney oefening kun je goed zelf doen maar het werkt nog beter als je hulp vraagt van iemand die jou vragen kan stellen en de antwoorden kan noteren. Zodat jij vrijuit kunt dromen en onderzoeken. Gun jezelf de verbeelding van een wereld zonder beperkingen en hanteer de juiste volgorde in het creatieve proces: visualiseer eerst, kijk daarna naar de realiteit en dan pas naar zaken die verder uitgewerkt moeten worden. Dit alles brengt je een stuk verder dan een ‘Naahhh dat gaat nooit lukken’.

Mijn plannen

Ik heb de stappen zelf ook doorlopen. Zo wil ik met de Mindbrouwerij verder met het verzorgen van workshops en trainingen zoals we afgelopen periode voor partijen als SHFT Happens, KeenFolks, Rijkswaterstaat, SAE Institute, Netwerk Café, Werken voor Elkaar, FiZi, Abbey Road Institute en anderen hebben mogen doen. Om van daaruit meer mensen te helpen grip te krijgen op hun loopbaan en carriere. De Realist denkt dat dat mogelijk is door meer focus daarop te leggen. De Criticus vindt dat we daar het afgelopen jaar te weinig ruchtbaarheid aan hebben gegeven. Dus bij deze 🙂

Wat is jouw droom/doel voor de komende periode? En zien jouw Dromer, Realist en Criticus daar ook brood in? We lezen het graag in de reacties hieronder.

Dennis Beentjes - De Mindbrouwerij

Dennis Beentjes werkt als loopbaancoach bij de Mindbrouwerij. Tevens verzorgt hij de website en creëert de graphics, videos en werkt samen met Janneke aan blog artikelen, online programma’s, workshops, trainingen en doeltreffende coaching methodes. Daarnaast geeft hij les aan brugklassers over bloggen in WordPress en is hij werkzaam als Social Editor voor audio & muziek gerelateerde bedrijven. De rode draad in dit alles is het vinden en creëren van je eigen verhaal en deze optimaal te profileren. Hij woont in Amsterdam-Noord en is gek op muziek(technologie), webtechnologie, schrijven, koken, lezen, fotograferen en koffie drinken.


Jouw hulp kunnen we goed gebruiken!

Het komende jaar gaan wij ook wat nieuwe dingen proberen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Welke onderwerpen zou jij graag willen zien? Waar heb jij moeite mee? Laat het ons weten in een reactie hieronder of stuur een email naar info@mindbrouwerij.nl. Dan werken wij het graag voor je uit in een blog artikel, video of podcast.

Help de mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.