Hoe vind je motivatie in je werk?

Motivatie. Er zijn al vele boeken over geschreven en menig management – en leiderschapstraining en blog geeft tips en advies over hoe men medewerkers hierin kan stimuleren. Voor de één lijkt motivatie iets vanzelfsprekends te zijn, terwijl de ander moeite hebben om in beweging te komen.

Het onderwerp motivatie komt regelmatig terug tijdens loopbaan coaching. Afgelopen maand werd Janneke door het platform MT/Sprout geïnterviewd over dit onderwerp, met name over motivatie bij werknemers na een reorganisatie. Een mooie aanleiding om in dit blog artikel over het ontwerp verder uit te wijden. Want als we de Amerikaanse auteur, hoogleraar psychologie en gedragseconomie, Dan Ariely, mogen citeren: “Als we motivatie beter begrijpen, is iedereen blijer.”

Want wat is motivatie precies, waar komt het vandaan en wat maakt het dat mensen daarin zo verschillen?

https://unsplash.com/photos/NSKP7Gwa_I0

Wat is motivatie?

Vooral werkgevers willen graag gemotiveerde medewerkers in hun bedrijf of organisatie. Maar wat kan de werkgever zelf doen om medewerkers te ‘motiveren’? En als je even naar jezelf kijkt: ervaar jij nog voldoende motivatie in je werk?

Laten we beginnen met de vraag: wat is motivatie?
Motivering én motivatie betekenen allebei ‘onderbouwing’ en ‘de reden waarom iemand iets wil of doet’. Motivatie heeft ook de betekenissen ‘betrokkenheid, gedrevenheid’ en ‘stimulans’. Het is ook een gevoel, een verlangen. De meeste mensen vinden het namelijk fijn om een gevoel van motivatie te ervaren. Het geeft ons namelijk energie. Maar het is niet iets waar je zomaar en altijd aanspraak op kunt maken. Het is er of het is er niet, wat overigens niet betekent dat je dan in tijden van motivatie-schaarste een ongemotiveerd persoon bent. Want mensen ZIJN niet ongemotiveerd, ze ERVAREN motivatie problemen. Want dat gevoel dat we soms geen zin hebben om iets te doen, kennen we allemaal.

Je kunt dan ook stellen dat het bij motivatie gaat om moed, wil of zin hebben, of het ontbreken daarvan! Vergelijk het met geluk: iedereen streeft er naar en je kunt het niet afdwingen. Maar je kunt het wel ruimte geven en een beetje voeden 🙂

Ongemotiveerde mensen bestaan niet!

In trainingen en coaching wordt wel eens gekscherend gezegd dat ongemotiveerde medewerkers niet bestaan. “Ha ha, dan moet je eens bij onze organisatie komen kijken!”, is dan vaak stellig het antwoord. Maar toch zit er een bron van waarheid in de eerste stelling; ieder mens is namelijk wel gemotiveerd om iets te doen. Je kunt bij ongemotiveerde medewerkers dus zeggen dat ze gemotiveerd zijn om iets NIET te doen. En daar zit precies de crux.

Intrinsieke motivatie

De redenen waarom mensen in hun werk gemotiveerd zijn kunnen sterk verschillen maar ook veranderen gedurende een loopbaan. Dit komt voorrnamelijk omdat we onderscheid maken tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: aan intrinsieke motivatie heb je op lange termijn het meest. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, vinden de motivatie namelijk in zichzelf. Ze doen iets omdat ze dat graag willen. Kun je dat stimuleren? Jazeker!

Er zijn drie basisbehoeften om de intrinsieke motivatie te stimuleren:

  • Verbondenheid: de wens om positieve relaties op te bouwen met anderen en je geliefd te voelen
  • Competenties: je bekwaam voelen om een gewenst resultaat neer te zetten.
  • Autonomie: de wens om vrij te kunnen handelen en niet onder druk te staan.

Als je je verbonden en veilig voelt op het werk, als je zelf beslissingen mag nemen en als je het gevoel hebt dat je iets kan, ben je zinvol bezig. Onderzoek laat zien dat je zelfs de meest vervellende job met plezier kunt doen als deze drie behoeften zijn ingevuld.

Deze basisbehoeften bespraken wij al eens eerder in onze blog en video rondom het onderwerp werkgeluk: http://mindbrouwerij.nl/werkgeluk/

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

ontdek werkgeluk via de mindbrouwerij
Tekst gaat verder onder afbeelding

Intrinsieke motivatie, ok. Maar wat kun je hier mee?

Ten eerste is het belangrijk dat je je eigen basis behoeften goed begrijpt en daar actief invulling aan probeert te geven. Wat kan jij doen om in deze behoeften te voorzien? Denk bijvoorbeeld aan actiever netwerken of vaker een kop koffie drinken met die collega, je vaardigheden en kennis verbreden via cursussen (bijvoorbeeld via het STAP budget), zorg voor voldoende uitdaging en probeer pro-actiever te zijn of meer zelf initiatief te tonen. Maar stel jezelf ook vragen als: wat vind ik belangrijk in mijn werk? Waar ben ik goed in en hoe kan ik dit in mijn werk inzetten? Bezit ik de juiste kwaliteiten en vaardigheden om mijn werk goed te doen? Wat wil ik nog leren of verder ontwikkelen in mijn werk? Ervaar ik voldoende autonomie of vrijheid in mijn werk? Wat is het grotere doel? Met wie wil ik dat bereiken? Je zult merken dat de antwoorden je meer helderheid geven.

Ten tweede is het belangrijk dat je werkgever je daar de ruimte voor geeft. En dat valt onder de extrinsieke motivatie.

Extrinsieke motivatie

Je omgeving speelt namelijk ook een zeer belangrijke rol in je motivatie. Het gaat hier om extrinsieke motivatie, motivatie van buitenaf. Dat wil zeggen dat je (als medewerker) wordt aangezet om in beweging te komen of actie door externe prikkels en stimulans. Het ontvangen van een beloning voor je werk, bijvoorbeeld in de vorm van een salaris of een bepaalde status is een vorm van extrinsieke motivatie. En is deze voldoende voor jouw gevoel? Maar ook het krijgen van complimenten, constructieve feedback, zekerheid, arbeidsvoorwaarden, auto van de zaak, verstandhouding met collega’s, goede leidinggevende, en de werkomgeving an sich, allemaal dragen ze bij aan onze extrinsiek motivatie.

Over het algemeen heb je weinig grip op je extrinsieke motivatie. En wanneer je het gevoel hebt dat je iets voor een ander MOET doen, kan je ook gedemotiveerd raken. Je doet het dan omdat je wil voorkomen dat er negatieve gevolgen aan zitten, zoals het krijgen van kritiek of het feit dat je anderen kunt teleurstellen. En als je in je werk teveel afhankelijk wordt van extrinsieke motivatie, dan kost dat vaak (op den duur) een hoop energie en heeft dat een negatieve invloed op je werkgeluk.

De grote vraag die overblijft is: ben je vooral intrinsiek – of extrinsiek gemotiveerd om naar je werk te gaan? Als je drijfveer om naar je werk te gaan grotendeels van buitenaf gemotiveerd was, is het misschien wel tijd om even stil te staan bij je toekomst. Dat resulteert vaak in een energie vreter, en misschien is het dan tijd voor een verandering in je loopbaan. Ook als je kiest voor verandering en misschien wel op zoek gaat naar ander werk, is het goed om te weten wat je motivatie voor werk is. Als coaches van de Mindbrouwerij helpen we je daar natuurlijk graag bij. 

Voor meer motivatie tips, check ons artikel op Linkedin Van moetivatie naar motivatie

Wil je meer weten over motivatie in je werk? Hieronder vind je een aantal interessante links die we voor deze Mindbrouwsels hebben gebruikt.

Dennis Beentjes

Dennis is loopbaancoach en medeoprichter van de Mindbrouwerij. Met ruim 18 jaar werkervaring in management binnen het privé onderwijs en diverse freelance werkzaamheden op het gebied van trainingsontwikkeling, HR, business ontwikkeling, marketing coördinatie en content creatie, is hij in staat loopbaanvragen vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol loopbaanontwikkeling tips:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.