Een eenvoudige manier om meer geluk in je werk te vinden.

Een eenvoudige manier om meer geluk in je werk te vinden.
Does it spark joy?

Ben je blij met wat je doet?

Wellicht klinkt dit een beetje als een vreemde vraag. Wat overigens niet betekent dat je meteen je hele carrièrepad onder de loep moet gaan nemen. In dit geval hebben we het namelijk over jouw dagelijkse werk gerelateerde bezigheden en taken. Dus… Ben je blij met wat je doet?

Als je elke afzonderlijke taak eens in gedachten neemt, of misschien ben je momenteel met een taak bezig, geeft deze jou dan een gevoel van (oprechte) blijdschap of juist het tegenovergestelde? En wist je dat je door middel van een paar kleine verbeteringen een groter gevoel van tevredenheid in je werk kunt realiseren?

Naar aanleiding van het in April 2019 uitgebrachte boek “Nine Lies About Work” van de schrijvers Marcus Buckingham en Ashley Goodall, schreef de New York Times er een interessant artikel over. En de handige oefening die daarin wordt beschreven willen wij graag hieronder met je delen.

Geluk in je werk creëer je zelf

Je kent waarschijnlijk het bekende (Engelstalige) citaat wel dat tijdens menig diploma-uitreiking wordt gebruikt:

“If you find a job you love you’ll never work a day in your life”. *)

Unknown

In het interview vertelt één van de auteurs dat het werkwoord in het citaat onjuist is. Mensen die goed presteren in hun werk of baan en daarvan houden hebben deze over het algemeen niet zelf gevonden, ze hebben deze zelf gecreëerd. De baan is er dan al, maar naar verloop van tijd veranderden zij de inhoud van het werk.

Een paar kleine veranderingen is voldoende

Onderzoek wijst uit, dat je niet meteen van baan hoeft te veranderen om meer geluk te ervaren. Hier en daar een paar (kleine) veranderingen blijkt namelijk vaak al voldoende.

Maar hoe doe je dat? Het is niet altijd eenvoudig, maar je moet ergens beginnen. En er is een verrassende en onthullende oefening die je daarbij kan helpen. Hieronder beschrijven we hem voor je:

Draag een week lang, dagelijks een notitieboek bij je. Op een verse pagina trek je in het midden een vertikale lijn naar beneden en label je de linker kolom “Liefde” en de rechter kolom “Afkeer”. In onze eigen variant tekenen wij bovenaan de linker kolom een ‘smiley face 🙂 ’ en in de rechter kolom een ‘sad face 🙁 ’.

Nu ga je als volgt te werk: Zodra je met een bepaalde taak bezig bent, waarbij het niet uitmaakt of deze groot of klein is, wees je dan bewust van hoe je je voelt. Raak je er enthousiast door? Kijk je er naar uit? Vliegt de tijd voorbij zodra je er mee bezig bent? Of stel je het uit, zie je er continu tegenop en voel je je uitgeput en moe zodra je de klus hebt geklaard?

Afhankelijk van hoe je je voelt, schrijf je dan (in het kort) de taak in de juiste kolom. Aan het eind van de dag heb je dus al je taken omschreven. En door ze te categoriseren maak je inzichtelijk wat je emotionele reacties zijn op de realiteit van je werkdag en uiteindelijk je werkweek. Je hebt dan een kolom met taken die zeer prettig voelen en een kolom met taken waar je een afkeer van hebt. Wat dit je oplevert is dat de verborgen aanwijzingen en nuances omtrent je werk zichtbaar worden.

Het is natuurlijk een startpunt. Je wordt niet meteen gelukkiger zodra je een lijst met punten hebt die je onprettig vindt. Maar het geeft je wel een routekaart en een stappenplan om je focus en energie te richten op de zaken waar je wel enthousiast van raakt.

Buckingham voegt daar in het interview aan toe: “Begrijp waar je lichter van wordt, waar je blij van wordt. Begrijp waar je het meest energiek bent, het meest creatief, waar je echt voelt dat je leeft, en doe dat dan meer en meer of geef je daar (vrijwillig) voor op”, …in plaats van proberen beter te worden in de dingen waar je echt een afkeer van hebt of waar je niet zo goed in bent. Bekijk de kwestie opnieuw en probeer meer dingen te doen waar je energie van krijgt of waar je gewoon goed in bent. Niemand kan je vertellen wat die dingen zijn en ze zelf ontdekken kan echt transformerend zijn.

De Mindbrouwerij aanvulling

Wij vinden het een hele mooie oefening om mee te beginnen! Maar wij hebben daar nog een aanvulling op, geinspireerd door het levenslijn model die wij regelmatig tijdens onze coaching inzetten.

Je kunt de lijn horizontaal of vertikaal trekken, maar deze keer maak je er een grafiek van. Wij gebruiken hieronder de horizontale variant waarbij de smiley 🙂 boven de streep staat en sad face 🙁 onder de streep. De vertikale as geeft de mate van liefde of afkeer weer, en de horizontale as is het verloop van je dag.

Hoe voel je je bij elke taak?
Hoe voel je je bij elke taak?

Analyseer elke werk gerelateerd taak zoals hierboven beschreven, maar geef tevens d.m.v. een kruisje aan wat de mate van afkeer 🙁 of liefde 🙂 is. Door deze kruisjes met elkaar te verbinden heb je aan het eind van de dag, naast de lijst, ook een grafiek waardoor je in één oogopslag kunt zien of je dag over het algemeen een energievreter of energiegever was. Dit geeft je tevens inzicht waarom je je bijvoorbeeld aan het eind van de dag helemaal uitgeblust voelt bij een hoge mate van energievretende taken. En gebeurt dit regelmatig dan is er echt noodzaak om hier iets aan te gaan doen om erger te voorkomen. Het is dan belangrijk om de juiste balans te vinden of te herstellen.

Ontdekken hoe het is om echt van je werk te houden is iets dat alleen jij kunt doen. Niemand anders kan of zal dat voor je doen. En met deze handige oefening kun je direct aan de slag.

Wat vind je van deze oefening? Waarvan heb jij een echte afkeer in je werk? We lezen het graag in de reacties hieronder.

Bron: https://www.nytimes.com/2019/04/07/smarter-living/how-to-be-happier-at-work.html

Wil je een keer verder sparren met een coach? Boek dan snel een try-out gesprek: http://www.mindbrouwerij.nl/coaching-nu/

*) Het citaat waarvan vaak gezegd wordt dat deze van de bekende filosoof Confuscius afkomstig is, wat overigens niet geheel waar blijkt te zijn: https://quoteinvestigator.com/2014/09/02/job-love/ …maar dat terzijde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.