Ontdek wat jij echt wil: ken je waardes en interesses

Zelfinzicht is de sleutel tot geluk. Als je weet wie je bent, wat jij wilt, leuk en belangrijk vindt,  is het veel makkelijker om de juiste keuzes te maken. En daarmee je leven zo in te richten dat je meer voldoening en geluk ervaart. 

De rode draad tussen interesses en waardes

Het is goed om voor jezelf helder te hebben wat we echt belangrijk vinden ( je waardes) en hoe dit zich vertaalt naar onze interesses. Hoogstwaarschijnlijk zit er namelijk een link of rode draad tussen jouw waardes en interesses. En om die link helder te hebben is verdomde handig. Hierdoor krijg je een beter beeld  van wie jij bent, wat jou drijft en wat jij echt wil.

Waardes als kompas

Een goede start is dan ook om te onderzoeken waar jij voor staat, wat jouw waardes zijn. Jouw waardes kun je zien als een kompas dat jou richting geeft. Het (her)kennen van jouw belangrijkste waardes is de eerste stap naar zelfinzicht. Via deze link lees je daar meer over. 

Interesse in je interesses

Maar hoe zijn jouw waardes nou gelinkt aan onze interesses? Dat zit ‘m vooral in de manier waarop we onze tijd en energie besteden. Onze interesses zijn namelijk in veel gevallen geen willekeurige voorkeuren. Jouw interesses weerspiegelen vaak jouw diepere waardes en wat we echt belangrijk vinden. Ik licht het toe met enkele voorbeelden:
– Een van jouw kernwaardes is creativiteit. De kans is dan redelijk groot dat je interesse hebt in dingen als: fotografie, muziek, koken en/of schrijven.
– Of als rechtvaardigheid een kernwaarde voor je is, zul je waarschijnlijk interesse hebben in sociale rechtvaardigheid, activisme en doe je wellicht vrijwilligerswerk.

Rode draad

De rode draad tussen jouw waardes en interesses is niet altijd gelijk duidelijk. Soms moet je even wat verder zoeken om de connectie te zien. Het kan zijn dat dat je dingen doet zonder dat je er bewust van bent waarom je dat doet, of wat de onderliggende motivatie is. Maar door bewust te zijn van onze waarden en bewust na te denken over de link met  jouw interesses, kun je de verbinding ontdekken.

Mindmap van interesses naar waardes

Een manier om die link te leggen tussen jouw waardes en interesses is bijvoorbeeld door een mindmap te maken. 

  • Schrijf in het midden van een wit vel papier op welke interesses je hebt (wat vind ik leuk om te doen?)
  • Schrijf daar omheen op wat/welk element je zo leuk vindt aan deze interesses (wat vind ik hier zo leuk aan?)
  • en probeer vervolgens op te schrijven bij welke waarde dit past en wat de rode draad is tussen de verschillende interesses. (waarom vind ik dit zo leuk en belangrijk?)

Neem de tijd om deze mindmap te maken. Je zult waarschijnlijk merken dat als je er even mee bezig bent, het steeds makkelijker gaat en dat je de linkjes steeds makkelijker kunt leggen tussen je interesses en waardes.

Als je ontdekt dat je nog weinig dingen doet die in lijn zijn met je waardes kan dat ook een mooi inzicht zijn. Zie het als een kans om alsnog meer tijd te besteden die in lijn liggen met wat voor jou belangrijk is. Probeer nieuwe hobby’s, leer nieuwe vaardigheden. 

Give it a try!

Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.