Gebrek aan motivatie

Herken je dat?

Je hebt een baan, maar je voelt dat je niet meer helemaal op je plek zit. De zekerheid van weten wat je hebt, prima collega’s en iedere maand salaris is ook best fijn. Je vindt het daarom lastig om in beweging te komen en weet niet welke stappen je kunt zetten. MEt als gevolg: Je blijft zitten op een plek waar je niet helemaal gelukkig bent. En je voelt te weinig noodzaak en gebrek aan motivatie om er iets aan te doen.

Een gebrek aan motivatie komt regelmatig voor. Zowel op werkgebied als in je privéleven, maar we focussen ons in dit artikel met name op  gebrek aan motivatie op werk vlak.

Oorzaken van gebrek aan motivatie

Gebrek aan motivatie op het werk kan verschillende oorzaken hebben. We lichten een aantal belangrijke redenen toe:

1. Gebrek aan zingeving

Als je geen betekenis ziet of voelt in het werk dat je doet, gaat dat vaak ten koste van  je motivatie. Mensen willen eigenlijk altijd, zij het onbewust, het gevoel hebben dat hun werk waarde toevoegt of bijdraagt aan iets groters. 

2. Geen uitdaging of groei

Wanneer je te weinig wordt uitgedaagd of het gevoel hebt vast te zitten in een sleur, kan dat leiden tot verveling en een gebrek aan motivatie. Het hebben van ontwikkelingsmogelijkheden en groei zijn voor de meeste mensen essentieel om betrokken te blijven.

3. Gebrek aan autonomie

Ook als je weinig inspraak hebt in hoe jij je werkt doet werkt dat voor veel mensen demotiverend. Autonomie en het gevoel van controle over je eigen werk zijn belangrijke factoren voor motivatie.

4. niet matchende waardes en drijfveren

Als de organisatie waar jij werkt niet aansluit bij jouw waardes en drijfveren, gaat dat op een gegeven moment ‘schuren’ en zorgt voor een gebrek aan  intrinsieke motivatie.

5. Te veel stress 

Ook langdurige stress of overbelasting heeft flinke impact op je motivatie. Eigenlijk niet gek. Want als je constant onder druk staat zonder voldoende herstelmomenten, raakt je energie op een gegeven moment op.

6. Slechte werksfeer of gebrek aan waardering

Ook een negatieve werkomgeving, een slechte relatie met je collega’s of een leidinggevende die geen waardering toont, kan ervoor zorgen dat je je niet of iig minder betrokken voelt en dus minder motivatie ervaart. Want waarom zou je je inzetten als het niet wordt gezien of gewaardeerd?

7. Onvoldoende beloning of erkenning

Wanneer jouw prestaties en inzet op het werk niet wordt erkend of beloond, kan dat ervoor zorgen dat je je niet gewaardeerd voelt. Dit gaat dus zeker niet alleen om geld, maar juistv ook om erkenning en waardering.

Waar zit ‘t ‘m in bij jou?

Het is waardevol om bij jezelf na te gaan, wat in jouw situatie de belangrijkste oorzaak is van jouw gebrek aan motivatie. Dus probeer inzicht te krijgen in welke factoren voor jou de meeste invloed hebben op jouw motivatie. Wanneer je dat inzichtelijk hebt is het ook makkelijker om gerichte stappen te zetten.

Hoe vind je jouw motivatie terug?

Als je weet wat de oorzaak is van een gebrek aan motivatie in je werk, kun je gerichte stappen zetten om dit te verbeteren. Daarom geven we hier per oorzaak een aantal  mogelijke acties:

1. Gebrek aan zingeving → Zoek naar betekenis in je werk.

Dit kun je o.a. doen door: 

  • Breng in kaart wat je belangrijk vindt in werk (bijv. bijdragen aan een groter doel, mensen helpen, creativiteit).
  • Kijk of er projecten of taken binnen je huidige functie zijn die beter bij je waarden aansluiten.
  • Overweeg vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten die meer voldoening geven. Soms geeft dat voldoende motivatie.

2. Geen uitdaging of groei → Stimuleer je ontwikkeling

Je kunt jouw ontwikkeling stimuleren o.a door: 

  • Vraag om nieuwe verantwoordelijkheden of projecten die uitdagender zijn.
  • Volg een cursus of training om nieuwe vaardigheden te leren. Iets nieuws leren werkt motiverend.
  • Zoek een mentor op het werk of coach die je helpt bij je groei.

3. Geen autonomie → Neem meer regie over je werk

Je krijgt weer meer gevoel van autonomie door:

  • Bespreek met je leidinggevende of je meer vrijheid kunt krijgen in hoe je je werk doet.
  • Kijk of er flexibiliteit mogelijk is in bijv. je werkuren of werkplek.Soms kan een kleine aanpassing al voor meer autonomie zorgen.
  • Als autonomie belangrijk voor je is en daar binnen je huidige werk geen ruimte voor is, overweeg dan of een andere functie of werkomgeving mogelijk beter past.

4. Niet matchende waardes en drijfveren → Onderzoek overeenkomsten en alternatieven

  • Zoek (bijvoorbeeld met behulp van een coach) uit wat jouw meeste belangrijke waardes zijn en vergelijk deze met de waardes op je werk.
  • Overweeg loopbaancoaching of tests om te ontdekken wat voor jou een goede en passende werkomgeving is.
  • Als de bedrijfswaardes botsen met jouw waardes, en je hebt hier moeite mee, onderzoek dan de mogelijkheid om van baan of carrière te wisselen.

5. Te veel stress → Werk aan balans

  • Maak voor jezelf inzichtelijk van welke taken je leuk vindt om te doen en waarvan je energie krijgt.
  • Kijkof je voor jou ‘energieslurpende’ taken kunt delegeren zodat er meer tijd over is om taken te doen waar je energie van krijgt.
  • Plan rustmomenten en zorg ook voor voldoende ontspanning buiten werk.
  • Leer ‘nee’ zeggen tegen extra taken als je al overbelast bent.

6. Slechte werksfeer of gebrek aan waardering → Verbeter de samenwerking

  • Probeer met collega’s of leidinggevenden op een constructieve manier bespreekbaar te maken.
  • Geef zelf ook vaker waardering aan anderen; goed gedrag werkt aanstekelijk.
  • Als de werksfeer onverbeterlijk slecht is, overweeg dan of bijv. een andere afdeling of werkomgeving beter past.

7. Onvoldoende beloning of erkenning → Vraag om wat je nodig hebt

  • Bespreek met je leidinggevende wat jij fijn zou vinden en nodig hebt qua beloning en erkenning.
  • Kijk of je waardering uit andere aspecten van je werk kunt halen (bijv. collega’s, klanten, persoonlijke voldoening).
  • Vraag jezelf af of je op de juiste plek zit als er structureel geen waardering is.

Zelfinzicht

Dit zijn slechts een paar opties die je hebt om met jouw motivatie aan de slag te gaan. Harder werken of beter je best doen is in  dit geval meestal niet de oplossing. Het is beter om goed bij jezelf na te gaan, wat er bij jou voor zorgt dat je motivatie vermindert. En vervolgens te ontdekken wat jij nodig hebt om je motivatie te vergroten. Daarvoor is zelfinzicht nodig en dat is niet altijd even makkelijk om dat zelf te doen. Dat vergt namelijk ook de nodige motivatie.
Hulp van een coach kan hierbij enorm helpen. Bij de Mindbrouwerij gebruiken we bijvoorbeeld verschillende oefeningen om je zelfinzicht te vergroten en om je ‘weer in beweging te krijgen’. Zo krijg je precies dat vriendelijke duwtje in rug dat je kunt gebruiken. Je kunt uiteraard vrijblijven contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met je mee.

Janneke Koninkx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.