Een gelukkig nieuwjaar begint in je mind!

door Janneke Koninkx

Op Facebook krijg ik sinds een paar dagen de ene na de andere ‘slank en fit het nieuwe jaar in’ advertentie te zien en scroll ik langs menig blog artikel over goede voornemens. Bij het zien van al deze berichten krijg ik acuut trek in een borrel…Oh nee, mijn goede voornemen was ‘dry january’. Oops.

Fjuuww..ik ben niet de enige met goede voornemens die al snel dreigen stuk te lopen. Uit een onderzoek van de ING* blijkt dat maar liefst 80% van de Nederlanders een of meer goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar. Slechts 1 op de 6 (16%) mensen houdt zich vervolgens aan hun voornemens.

Goede voornemens

Moeten vs Willen 

De meeste mensen maken een voornemen vanuit ontevredenheid. Ze vinden dat ze iets te weinig of niet goed genoeg doen en vinden dat ze het meer en/of beter moeten doen. Zo vind ik dat ik dit jaar toch eens echt minder vaak met een kater op de bank moet zitten. Bij het woordje ‘moeten’ begint mijn brein gelijk tegen te stribbelen. Wat blijkt: Als je vanuit ‘moeten’ iets probeert te verbeteren kost dat onwijs veel moeite en heb je het gevoel dat je continu tegen de stroming in zwemt. Dan probeert je mind jouw goede voornemen te saboteren en is deze gedoemd na een paar weken te mislukken.

Door je voornemens te kiezen vanuit ‘wat wil ik’, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dan benader je het positief en begint je brein niet gelijk tegen te stribbelen. Als je iets wil doen, gaat je dat een stuk makkelijker af dan wanneer je het van jezelf moet of omdat je vindt dat het hoort. Dus probeer voor jezelf te bedenken waar je graag een ‘verbeterslag’ in wilt maken en bedenk vervolgens hoe je dat kunt doen. Ik wil me graag gezonder voelen. Dat wil ik doen door voortaan mijn alcoholische drankje af te wisselen met water, zodat ik uiteindelijk minder alcohol drink en minder vaak een kater heb.

Step by step

Een andere handige tip: Verdeel je goede voornemen vooral in kleine stapjes zodat het overzichtelijk blijft. Stap voor stap, dat vind je mind ook fijn. Als je doel is om 25 kg af te vallen, lijkt dat een flinke opgave en gaat je brein direct met zijn hakken in het zand. Als je doel is om 1 kg in 2 weken te verliezen is dat opeens veel overzichtelijker en daardoor realistischer. En ben je aan het einde van het jaar alsnog 25 kg lichter.

Help je mind een handje

Wist je dat jouw hersenen automatisch antwoorden gaan zoeken op iedere vraag die je jezelf stelt? Dat kan best vermoeiend zijn, maar ook een handig foefje als je het op een goede manier gebruikt. En dat doe je door jezelf de juiste vragen te stellen. Deze handige truc gebruiken we ook voor onze goede voornemens. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:

  • Wat heb ik nodig om mijn voornemen te bereiken?
  • Wat belemmert mij om mijn voornemen te bereiken?

Door jezelf te vragen wat je nodig hebt om je doel te bereiken ontdek je welke acties jij kunt ondernemen om je doel/voornemen te bereiken. En door jezelf te vragen wat jou nog tegenhoudt om je doel te bereiken vind je het antwoord op de barrières die je ervaart om je voornemen/doel vol te houden.

Vaak is het handig om nog even door te vragen, zodat je echt bij de kern van je antwoord komt. Vraag jezelf bijvoorbeeld ‘wat helpt mij om die belemmeringen ‘om te buigen’ naar iets positiefs’’.


Het klinkt misschien makkelijk om jezelf vragen te stellen waar automatisch een antwoord op volgt. Maar jezelf de juiste vragen stellen is voor veel mensen niet eenvoudig. We zijn niet gewend om onszelf goede vragen te stellen. Zoals ik hierboven al beschreef vindt ons brein het veel leuker om het ons lastig te maken en tegen te stribbelen. We stellen onszelf vaak niet de juiste vragen en denken onszelf daarmee vaak vast. We vragen ons af ‘waarom het nog steeds niet lukt om af te vallen’ in plaats van dat we ons brein een handje helpen en vragen ‘wat heb ik nodig om af te vallen’.

wat-heb-ik-nodig

Breng weer leven in de brouwerij en give it a try

De Mindbrouwerij helpt jou en jouw mind graag een handje! Wij stellen vooral veel vragen die jouw mind helpen om de juiste antwoorden te geven, zodat jij weer in beweging komt. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Give it a try: http://www.mindbrouwerij.nl/tryout-gesprek.

Happy new mind!

Bronnen:

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2016/12/Gezonde_goede_voornemens_zijn_populair.html

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.