Groei mindset stimuleren op je werk

Onze mindset bepaalt hoe we over onszelf denken. Jouw mindset heeft betrekking op je denkwijze, mentaliteit, instelling, hoe jij handelt in situaties en door welke bril jij naar de wereld kijkt. En volgens professor Carol Dweck, die hier vele jaren onderzoek naar deed, zijn er twee soorten mindsets.

 • de groei (growth) mindset
 • de vaste (fixed/statische) mindset

Groei en vaste mindset in het kort

 • Bij een groei mindset geloof je dat jouw talenten en vaardigheden te ontwikkelen zijn. En dat succes vooral het gevolg is van inzet, volharding en doorzettingsvermogen. Talent en intelligentie zijn een beginpunt.
 • Bij een vaste mindset (ook wel eens statische mindset genoemd) ga je ervan uit dat jouw talenten en competenties aangeboren zijn en niet verder te ontwikkelen zijn. Succes is een bevestiging van deze aangeboren kwaliteiten en falen wordt gezien als een gebrek hieraan.

Het onderstaande framework bevat de belangrijkste elementen waardoor je jouw mindset kunt herkennen:

Mindset misverstanden

Er is geen goed of fout bij deze 2 mindsets. Je hebt ook niet altijd maar één mindset. Je kunt verschillende mindsets hebben over verschillende onderwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld een groei mindset hebben over gezondheid (voorbeeld: ik wil graag leren hardlopen ondanks dat ik dat nog niet eerder heb gedaan, want ik vind het fijn om meerdere sporten te kunnen beoefenen), maar wel een vaste mindset hebben over financiën (voorbeeld: ik kan slecht met geld omgaan, dat heeft mijn moeder ook, dus zit in de familie).

Mindset is ontwikkelbaar

Iedereen wordt geboren met een groei mindset. Kijk maar naar baby’s, die zijn nieuwsgierig, speels en leren daardoor lopen, praten enz.

Hersenen zijn continu in ontwikkeling. Dit wordt ook wel de hersenplasticiteit genoemd. Uit onderzoeken blijkt kort gezegd: hoe meer prikkels (inzet/tijd), hoe meer groei. Je kunt dus ook een groei mindset (verder) ontwikkelen. Onderaan dit artikel geven we hier tips voor.

Omgeving 

Jouw mindset beïnvloedt, naast jouw kijk op de wereld ook voor een groot deel jouw gedrag. Je kunt je voorstellen dat jouw mindset daarmee dus ook (flinke) invloed heeft op jouw omgeving, zoals je werk. Maar andersom geldt dat ook: jouw omgeving heeft ook veel invloed op jouw mindset.

Als je naar de situatie op jouw werkt kijkt, wat valt je dan op?

 • Blijf jij dat nieuwe systeem proberen als het niet gelijk lukt?
 • Durf jij jouw mening en feedback te geven aan collega’s? 
 • Wat vindt jouw leidinggevende ervan als jij een fout maakt? 
 • Worden jij en je collega’s gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen/leren?

Wat zegt dit over jouw mindset en de mindset van jouw werkomgeving?

Groei mindset op je werk

Het ontwikkelen en behouden van een groei mindset voor werknemers is makkelijker als de werkomgeving dit ondersteunt. Zowel leidinggevenden als collega’s kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. 

Groei mindset ontwikkelen en stimuleren op je werk

Er zijn verschillende mogelijkheden om een groei midset te ontwikkelen en stimuleren. We geven hier wat tips:

 • De eerste stap naar een groei mindset is het aanvaarden dat we allemaal (weleens) een vaste mindset hebben.
 • Leer je vaste mindset herkennen.
 • Besef dat je een keuze hebt.
 • Antwoord vanuit een groei mindset.
 • Actie; handel en maak keuzes vanuit een groei mindset.
 • Omarm het proces; Denk in leren en ontwikkelen.
 • Bespreek vooruitgang.
 • geef complimenten over het proces

Nog veel meer

Er is uiteraard nog veel meer te vertellen over de groei en vaste mindset. Wij geven er regelmatig workshops over bij organisaties en onderwijsinstellingen. Op deze pagina vind je meer info over de groei mindset. En als je meer wilt weten over de mogelijkheden van een groeimindset workshop of persoonlijke coaching over dit onderwerp, neem gerust contact op. We vertellen je graag meer over dit boeiende onderwerp!

Janneke Koninkx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.