Hoe krijg jij jouw coachvraag helder?

Als iemand bij de Mindbrouwerij start met een coachtraject, proberen we vrijwel altijd eerst de coachvraag helder te formuleren met de coachclient. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de coachvraag. Wat wat is een coachvraag, hoe formuleer je die en wat heb je eraan?

Wat is een coachvraag?

Een coachvraag is de vraag waarmee jij bij de coach binnenstapt en waar jij meer duidelijkheid over wilt. Het is het onderwerp waar wij vervolgens mee aan de slag gaan tijdens de gesprekken. Het geeft richting, is een handige leidraad en een goede meetlat om te kijken of we tijdens de gesprekken jouw doel bereiken. Als jij aan het einde van het coachtraject antwoord hebt op jouw coachvraag is jouw doel bereikt.

Hoe krijg ik mijn coachvraag helder?

De meeste mensen die met een coach gaan praten willen iets veranderen aan hun situatie of deze beter snappen. Je wilt bijvoorbeeld inzicht in een bepaalde (werk)situatie, of iets veranderen in je gedrag. Of je wilt weten hoe je bepaalde kwaliteiten en vaardigheden kunt verbeteren.

Het kan nog best lastig zijn om de coachvraag duidelijk te verwoorden en/of omschrijven. Want het gaat in veel over een gevoel of onderwerp waar je ‘in vast loopt’ of waar je niet helemaal de vinger op kan krijgen. Daarom delen we een aantal tips die jou helpen om jouw coachvraag te formuleren.

Tips om je coachvraag duidelijk te omschrijven:

  • Je hebt waarschijnlijk een situatie of probleem voor ogen, waarin je iets wilt veranderen. Begin daarom met het omschrijven van jouw huidige situatie. Wat gaat daarin goed en wat kan er beter?
  • Wat gebeurt er als je niets doet en er niets verandert aan het probleem of de situatie? Wat denk je dat het effect op korte en langere termijn kan zijn, met andere woorden: waar denk je dat je ‘last’ van krijgt? Wat kost het (gaat niet alleen over geld) je als er niets verandert?
  • Krijg je hulp van iemand? Vraag je hierbij om hulp? Hebben meer mensen last van de situatie? Wat vindt jouw omgeving van dit probleem/deze vraag?
  • Beschrijf tot slot jouw gewenste situatie. Welk resultaat wil je met het coachtraject behalen? Stel dat al je vragen en problemen aan het eind van het coachtraject zijn beantwoord en opgelost, hoe ziet dan jouw ideale situatie eruit? Wat wil je veranderen, waarbij wil je de hulp van een coach inschakelen?
  • Als je weet waar je nu staat en waar je heen wilt kun je (proberen) dit in een vraag te gieten. Een coachvraag begint vaak met “hoe kan/vind/krijg/stop/leer/ontdek ik  …?”
  • Uiteraard kan jouw coach je helpen om jou vraag helder te krijgen. Maar het is wel een goed hulpmiddel om alvast met de bovenstaande punten aan de slag te gaan

Samen met jouw coach op zoek naar antwoord

De coachvraag die je aan de coach stelt, stel je vooral ook aan jezelf. Maar het is handig en fijn en een goede oplossing om er samen met iemand antwoord op te vinden. En dat is ook precies de reden waarom je met een coach aan de slag gaat. Want als je al zou weten hoe je van je huidige situatie naar jouw wenselijke situatie zou komen dan had je dat zelf al wel gedaan. Dus een coach helpt je op weg om antwoorden en inzichten te vinden op de vraag waar jij zelf niet uitkomt.

Meest gestelde coachvragen

Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders een vraag of probleem heeft waarbij ze graag professionele hulp, bijvoorbeeld een coach, zouden willen. Een lijst met de 50 meest gestelde coachvragen vind je hier.

We helpen jou graag!

Uiteraard helpen wij jou graag met jouw coachvraag. Twijfel jij of jouw vraag geschikt is voor coaching? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.