Houd je vakantie flow op niveau

Na maanden van super zomers weer, gaan we ons weer langzaam voorbereiden op lange broeken en regenjassen. Met de komst van koeler en regenachtiger weer lijkt de vakantie flow ook gelijk weg te spoelen. De vakantie vibe maakt plaats voor het ‘normale werkende leventje’.

Vakantie flow

Ik probeer het vakantiegevoel altijd zo lang mogelijk vol te houden maar zodra ik mijn mailbox open, things-to-do lijst maak en het huishouden weer roept, blijkt dat toch lastig. Wat is dat toch, vraag ik mij af.
In plaats van een plons in zee, dook ik in onderzoeken en artikelen over hoe we de vakantie flow langer kunnen vasthouden. De 5 tips die mij het meest aanspreken deel ik hieronder met je.

Stay playful

Het meest fijne van vakantie voor mij is het ‘niets moet, alles mag’ gevoel. Geen to do lijstjes, volle wasmand of deadlines. Alleen maar ontspanning en spontaniteit.

Het is dus de kunst om die ontspanning en spontaniteit ook zoveel mogelijk te behouden als de vakantie weer heeft plaatsgemaakt voor het normale leven en ritme. Zo is de ‘fade out periode’ van de vakantie het langst.
Voor mij werkt het goed om het (werkende) leven vooral luchtig te houden. Stay playful. En dat geldt eigenlijk gedurende het hele jaar, dus niet alleen de eerste weken na de vakantie.

Begin de meeting op je werk eens met een grappig verhaal, maak een dansje in je huiskamer, doe een koprol wedstrijd op bed of een spelletje met je collega’s waarbij je dingen juist wel/niet mag zeggen. Het maakt niet uit wat je doet, maar houd het lekker ontspannen en spontaan. Spontaniteit en ontspanning hoeft namelijk helemaal niet ten koste te gaan van effectiviteit, maar zorgt wel voor meer luchtigheid in je hoofd, net als dat je tijdens de vakantie hebt.  

stay playful

Blijf ontdekken

Wat ik ook zo fijn vind aan vakantie is dat je steeds nieuwe dingen ontdekt. Een mooi verlaten strandje, dat kleine restaurantje met alleen maar locals, die prachtige kathedraal.
Zodra ik weer in mijn eigen woonplaats ben, neem ik elke dag dezelfde route naar mijn werk, stap ik nooit spontaan een kerk in en doe ik al helemaal geen toeristische dingen. Vreemd eigenlijk. Want hoe leuk is het om ook in je eigen woonplaats te blijven ontdekken? Neem jezelf voor om bijv. minimaal een keer per week een andere route naar je werk te nemen. Plan één keer per maand een middag in om iets nieuws te gaan doen. Bezoek die kerk waar je eigenlijk nog nooit binnen bent geweest en neem eens die toeristische rondvaartboot. Nieuwe dingen ontdekken is zo leuk en doorbreekt je vaste vertrouwde patronen.

kort maar krachtig

Uit een onderzoek onder bijna 1000 vakantiegangers (dat is vergeleken met thuisblijvers) blijkt dat het grootste effect op geluksniveau niet tijdens of na, maar vóór de vakantie te zien is. In de weken voor vertrek was het humeur van de deelnemers aanzienlijk beter. Sommige mensen merkten al dat ze gelukkiger waren zo’n acht weken voor de daadwerkelijke vertrekdatum. Kortom, plan vooral meerdere keren per jaar kortere trips in en geniet steeds van de voorpret. Dan maakt het vervolgens ook niet uit dat het effect van zo’n vakantie snel weer wegebt. Voor je vakantie flow volledig is weggespoeld, ben jij allang weer je volgende reis aan het plannen.

Start met overzicht

Uit een ander onderzoek blijkt dat het inhalen van werk dat tijdens de vakantie is blijven liggen, de grootste dooddoener is van je vakantie gevoel. Als je na je vakantie gelijk dubbel zo hard aan de bak moet, verbruikt dat al snel al die extra energie waarmee je jouw batterij tijdens de vakantie net weer had opgeladen. Plan voordat  je op vakantie gaat bijvoorbeeld tijd in om na je vakantie achterstallige e-mail bij te werken en een overzicht te creëren van hetgeen er gedaan moet worden. Zo neem je de tijd om weer in de werkflow te komen en behoud je het overzicht, voordat je overladen wordt met vragen, deadlines en prikkels.

Tip: zet je out-of-office-melding één of twee dagen later dan je daadwerkelijk weer op kantoor bent. Zo creëer je wat extra ruimte voor jezelf om eerst het overzicht terug te krijgen.

Après-vakantie-relaxtijd inplannen

Uit datzelfde onderzoek kwam nog iets interessants. Mensen die hun vrije tijd ná de vakantie gebruiken om te relaxen, behouden langer het vakantiegevoel. Dus laat de was de was, doe vooral geen boekhouding en zo min mogelijk andere ‘moetjes’ in de eerste weken na je vakantie. Ga in plaats daarvan wijntjes drinken op het terras, eten met vrienden, sporten of plan een welnessdagje in. Plan het vooral gelijk in, want anders winnen de wasmand en boekhouding het alsnog.

Ook buiten de weken na je vakantie is het goed om bewust tijd te maken voor échte ontspanning. Niet (goed) ontspannen buiten je werk, is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out.

relax

implementeer je vakantiegevoel

We willen allemaal zo lang mogelijk het vakantiegevoel vasthouden. Maar in plaats van vast proberen te houden, kunnen we ook het vakantiegevoel zoveel mogelijk implementeren in ons werk en leven. De 5 tips hierboven helpen daar hopelijk bij.
Voor nu: 
Leun nog even relaxt achterover met je cappuccino, dwaal nog even af met je gedachten en plan alvast wat leuke dingen in voor komend weekend. Dat heb je verdiend!

 

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.