De zomerhits van dit jaar: Lummelen en JOMO-en

Zomer! En wat voor één. Het zomerse weer dwingt mij, Janneke, ertoe om weer eens ouderwets te gaan lummelen. In een hangmat of op een picknickkleedje hangen en niets of iig zo weinig mogelijk doen. Afgelopen week zag ik in zowel het NRC als de Volkskrant een artikel voorbij komen met het woord ‘lummelen’ in de kop tekst. Blijkbaar ben ik niet de enige die een enorme ‘lummel-drang’ krijgt van dit weer.

Lummel lobby

In beide artikelen werd het belang van lummelen benadrukt. Er lijkt een ware Lummel-lobby gaande. Volgens één artikel hebben wij een ontiegelijke hekel aan vervelen. En dat is jammer. Ik heb weliswaar geen hekel aan vervelen, maar voel me wel schuldig als ik niets doe. Het kost me moeite om ‘toe te geven’ aan niets doen en er met volle teugen van te genieten. Terwijl ik het eigenlijk heerlijk vind en er ook nog best goed in ben (al zeg ik het zelf). Verveling is zinvol, stellen wetenschappers. Sterker nog, te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We hebben amper nog tijd om te reflecteren, bijvoorbeeld op onze waarden. Wat vinden we belangrijk in het leven? We hebben geen tijd meer om daar rustig over na te denken. En laat ons vorige blogbericht nou juist over waarden gaan. Je leest ‘m hier terug als je besluit te gaan lummelen.

JOMO VS FOMO

Kortom, we ‘moeten’ weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder doel, waarbij je niets probeert te bereiken en vooral geniet van dingen missen. En voor dat laatste is er zelfs een nieuwe term: JOMO (the Joy Of Missing Out. Ook wel het welwillende neefje van FOMO (fear of missing out) genoemd.
De truc van een JOMO-en: het gaat erom dat je aanwezig bent in het hier en nu, en dus niet heimelijk op Instagram checkt wat er gaande is. Dat vind ik nog best een uitdaging. Maar gelukkig biedt de NY times JOMO tips.

De link naar de artikelen van het NRC en de Volkskrant vind je hieronder. Maar denk eraan..alleen lezen als je in de relax modus in je hangmat ligt of op de bank hangt ;-).

lummelen
foto Paul Faassen

Lummelse!

 

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.