Maakt geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig?

Een vraag waar al zolang over wordt gepraat als geld bestaat.
De psycholoog Ap Dijksterhuis heeft er onlangs een boek aan gewijd. In zijn boek geeft hij onder andere antwoord op vragen zoals: Maakt materialisme ongelukkig? Is de hoogte van je salaris belangrijk? Waarom worden we aangetrokken door geld? Waaraan moet je je geld uitgeven om (nog) gelukkiger te worden?

Doe werk dat je leuk vindt

Geld kan je leven aanzienlijk verbeteren, is de conclusie van Ap in zijn boek ‘Maakt geld gelukkig?’. Uit tal van studies blijkt dat je dan wel werk moet doen dat je leuk vindt en dat voldoende betekenis geeft. Pas als je dáár dan heel goed voor wordt betaald, maakt geld echt gelukkig.
Die conclusie sluit goed aan bij ons artikel over werkgeluk.

Koop ervaringen

Een andere interessante conclusie die we met je willen delen is dat geld uitgeven aan spullen niet gelukkig maakt. Die nieuwe schoenen of auto geven wellicht even een shotje voldoening of geluk, maar dat duurt niet lang.  Je kunt daarentegen wel tijd en ervaringen kopen, of anderen gelukkig maken. Volgens Ap kunnen we dus beter een vaatwasmachine kopen, een schoonmaker inhuren, of een dag minder gaan werken om gelukkiger te worden. Ervaringen houden langer hun waarde vast, er is geen buurman met een ‘grotere’ ervaring en je deelt zo’n ervaring vaak ook nog eens met geliefden.
Geld weggeven maakt bovendien gelukkiger dan geld vasthouden, blijkt uit onderzoek. Of het nu om cadeautjes voor vrienden gaat, of om een bijdrage aan goede doelen.

We vertellen je uiteraard niet alle conclusies en spoilers uit het boek. Als je meer wilt weten klik dan vooral op de links hieronder.

boek

Wil je meer meer lezen?

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.