Mediteer gewoon(te)

Al een tijdje wil ik graag weer vaker mediteren. Het is mij nog niet gelukt om het mediteren weer in mijn dagelijkse routine te integreren, om er een gewoonte van te maken. ‘s Ochtends nog een keer snoozen, of ‘s avonds nog even op mijn telefoon voordat ik naar bed ga, wint het van mediteren. Ondanks dat ik weet dat ik mij er beter bij voel als ik wel regelmatig/dagelijks mediteer, is het een drempel om het daadwerkelijk te doen.

Meditatie inspiratie

Ik ben zeker niet de enige die het als een drempel ervaart om dagelijks te mediteren. Regelmatig hoor ik hetzelfde bij zowel vrienden als coach cliënten.

Ik ging daarom op zoek naar inspiratie om het mediteren wel weer onderdeel te maken van mijn dagelijkse bezigheden. Hopelijk inspireert het jou ook om wat vaker de aandacht voor je mind te hebben.  

Er zijn vele onderzoeken naar de effecten van mediteren. Jonge kinderen leren het op school, er zijn steeds meer meditatie apps/platformen en ook zorgverzekeraars bieden meditatie/mindfulness apps aan. Dat zegt denk ik genoeg: Mediteren heeft positieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Meer voordelen van mediteren vind je o.a.hier: https://youtu.be/Aw71zanwMnY

Meer ruimte voor geluk en positiviteit

Geluksexpert Shawn Achor, werkt al ruim 12 jaar werkt voor Harvard University aan onderzoeken op het gebied van geluk en positieve psychologie en het belangrijkste onderdeel is meditatie. Een belangrijke uitkomst van een van zijn onderzoeken is dat meditatie ervoor zorgt dat gedeeltes in je brein die te maken hebben met geluk en positiviteit groeien. De gedeeltes in je brein waar stress en onrust zitten, worden juist kleiner. 

Een gewoonte

Dat is best een flink resultaat voor een relatief simpele handeling. Want mediteren heeft al effect als je het dagelijks zo’n 5 minuten doet. En het fijne is: het kan altijd en overal. Op de bank, op je werk, lopend, zittend of liggend. Waarom heb ik er dan toch zoveel moeite mee? Het zit hem bij mij er vooral in dat ik er een gewoonte van moet maken. Het helpt mij als ik mediteren onderdeel maak van mijn dagelijkse routine, waardoor mediteren net zo vanzelfsprekend wordt als tandenpoetsen.

5 tips om van mediteren een gewoonte te maken:

  • Kies je moment: Een eerste stap is om te bedenken wat voor jou een fijn/goed moment is om te mediteren. Voor mij is dat ‘s ochtends als ik net ben opgestaan en ‘s avonds in bed, vlak voor het slapen gaan. 
  • Help je herinneren: Zet het in je agenda, hang een post-it op de deur/spiegel. Zorg dat je eraan herinnert wordt! Om iets een gewoonte te maken, moet je nou eenmaal eerst iets heel bewust toepassen en aanleren.
  • Begin klein: Leg de lat niet te hoog. Ik begin daarom met 5 minuten mediteren. Dat  is te overzien. En als dat toch te veel gevraagd is: 2 minuten is beter dan niet mediteren. Je kunt het steeds iets uitbreiden als het je makkelijk afgaat.
  • Make it easy: Maak het jezelf comfortabel. Ik ga bijvoorbeeld gewoon in mijn huiskamer op de bank zitten en staar naar buiten. Geen lotus houding waarbij mijn voeten na een paar minuten beginnen te tintelen, geen wierook of meditatiekussen. Maar ook op bed liggen of mediteren als je wandelt is prima. Doe wat voor jou prettig is.
  • Apps: Ik gebruik meestal apps om te mediteren. Dat kan net even dat duwtje in de rug geven om eraan te beginnen of om het vol te houden. In de ochtend mediteer ik meestal met een timer. ‘s Avonds vind ik het fijn om een begeleide meditatie te doen. Daardoor val ik daarna ook makkelijker in slaap. 
Maak van mediteren een gewoonte

Ik start vandaag!

Ik ga vanaf vandaag mijn eigen tips weer toepassen en beginnen met mediteren. Kort, comfortabel en met behulp van een app. Ik begin in ieder geval met één keer per dag voor het slapen gaan. Hopelijk voel ik dan al snel weer hoe fijn dat kalme gevoel is en motiveert het mij daarna om ook weer in de ochtend te mediteren. En nog fijner als deze blog jou ook inspireert om (weer) te starten met mediteren. Give it a try!

Ps. in een eerder blog bericht gaf ik een aantal tips voor meditatie apps. Die vind je hier: http://mindbrouwerij.nl/altijd-aan-staan/

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij


2 gedachten over “Mediteer gewoon(te)

  1. Natalie Beantwoorden

    Bedankt voor je waardevolle meditatie-tips. Ik ben onlangs ook meditatie gaan beoefenen. Ik heb er nog wat moeite mee, maar ik ben toch gemotiveerd om door te zetten. Fijn ook, hoe je meditatie heel praktisch bekijkt en losmaakt van al die zweverigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.