Het negatieve Gremlin-stemmetje in je hoofd

Dat negatieve stemmetje

We kennen ‘m allemaal wel. Dat negatieve stemmetje in ons hoofd dat dingen zegt als ‘Jeetje wat stom van mij, ik ben ook zo onhandig, dat lukt mij toch niet en ik doe het vast weer niet goed’. Dit stemmetje gaat vaak ongemerkt zijn gang in je hoofd en geeft je het gevoel dat je niet goed, slim, of leuk genoeg bent. Iemand noemde dat stemmetje ooit het ‘gremlinnetje’ in mijn hoofd en dat vond ik wel toepasselijk.

Gremlin achter het stuur

Als je het gremlinnetje zijn gang laat gaan zit hij steeds achter het stuur en bepaalt hij waar jouw gedachten heengaan. Het positieve stemmetje in je hoofd ligt in de achterbak, afgeplakt met een stuk duct tape en krijgt nauwelijks kans om ook nog maar iets in te brengen. Jammer, want dat negatieve stemmetje zorgt niet voor een positieve en liefdevolle blik op jezelf.

gremlinvoice

Tijdens coaching gaan we vaak dieper in op dat negatieve stemmetje. Zodat je bewuster wordt wat het stemmetje zegt, welk effect dat op jou heeft en hoe je dit negatieve stemmetje kunt ombuigen. Dat is teveel om in dit artikel op door te gaan. Wel geef ik je een paar praktische tips die je helpen het gremlinnetje wat minder actief te laten zijn. Zodat je gezonde stemmetje vaker aan het woord komt en kan bepalen welke kant hij op stuurt.

Behandel jezelf zoals jij anderen behandelt

Vaak zijn we tegen anderen veel geduldiger, vriendelijker en liever dan tegen onszelf. Als een vriend(in) iets vergeet zeg je meestal ‘oh joh, geen probleem, kan gebeuren’. Als je daarentegen zelf iets vergeet denk je waarschijnlijk: ‘Verdorie wat stom, hoe kan ik dat nou vergeten.’ Kortom, je bent voor jezelf een stuk minder vriendelijk. Probeer jezelf daarom regelmatig de vraag te stellen: ‘Hoe zou ik reageren als een vriend(in) dit deed/was?’.

Vrienden met je negatieve stemmetje

Dat negatieve stemmetje zit waarschijnlijk al zo lang je kunt herinneren in je hoofd en heeft behoorlijk wat ‘zendtijd’ weten te bemachtigen. Dat stemmetje zal dus ook niet zomaar ineens weg gaan. Het gezegde ‘if you can’t beat them, join them’ is hierbij dan ook van toepassing. Ga vooral niet in gevecht met het stemmetje. Dan gaat hij alleen maar harder zijn best doen om van zich te laten horen. Geef hem even de ruimte om zijn zegje te doen, maar besluit vervolgens om er niet naar te luisteren/handelen. Het helpt mij om in mijn hoofd een gesprekje aan te gaan: ‘Dank je wel gremlin voor het signaal dat je wilt afgeven, ik hoor wat je zegt, maar ik kies ervoor om mijn eigen plan te trekken.’  

Challenge je gremlin

Ok, het is misschien onhandig als je iets hebt laten vallen. Maar om nou gelijk te denken dat je de rest van je leven een kluns bent of niets kunt is wat overdreven. Terwijl dat wel vaak is wat het negatieve stemmetje ervan maakt, want gremlin overdrijft graag. Vraag jezelf dus af of het wel klopt wat dat negatieve stemmetje allemaal beweert. Challenge je gremlin en vraag of het feitelijk waar is wat hij zegt. Waarschijnlijk ontdek je dat het negatieve stemmetje vaak helemaal geen gelijk heeft. Dan blijkt dat je het wel kunt (als je nog een paar keer oefent) of dat ze je wel aardig vinden.  

Geef je positieve stem zendtijd

Dat positieve stemmetje in je hoofd is er wel, maar krijgt waarschijnlijk weinig ruimte. Geef je positieve stem daarom bewust wat extra zendtijd. Bedenk dagelijks wat er die dag goed is gegaan. Doet dat bij voorkeur op een vast moment op de dag, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of onder de douche. Zo maak je er een gewoonte van om je positieve stemmetje ruimte te geven. en hoe meer ruimte dat positieve stemmetje krijgt, des te vaker het negatieve stemmetje op de achtergrond raakt. Wat ook helpt is om jezelf te vragen hoe je jezelf kunt helpen. Of door te vragen wat je nodig hebt om het wel te doen/kunnen. Die vragen helpen je vooral als het negatieve stemmetje zegt dat je het bijvoorbeeld niet kunt.

Stamgasten

Het negatieve stemmetje helemaal weg krijgen is erg ambitieus. Sterker nog het is best lastig om überhaupt bewust te worden van dat stemmetje dat al jaren negatieve shit rondbazuint. Je bent inmiddels zo aan deze ‘stamgast’ gewend.
Het is al dikke winst als  jouw gremlin vaker in de achterbak komt te liggen zodat je positieve stem meer ruimte krijgt. Ik hoop dat deze tips je daarbij helpen zodat jouw positieve stem ook stamgast wordt in jouw hoofd.
PS. Lees ook het artikel over je belemmerende gedachten

 

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

2 gedachten over “Het negatieve Gremlin-stemmetje in je hoofd

  1. Lina Beantwoorden

    Goedemiddag ik heb ook een negatieve stem in me hoofd die hele tijd aanwezig is wat is dat eigenlijk ?

    • Dennis Beentjes Beantwoorden

      Hallo Lina! Dank voor je reactie. Vaak wordt die negatieve stem het Ego genoemd. Deze wordt gevormd door onze ervaringen, onze persoonlijkheid en deels door onze omgeving. Je bewust worden en waarnemen van die negatieve stem is een belangrijke stap. In deze blog staat een uitleg: http://mindbrouwerij.nl/make-up-your-mind/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.