Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit?

Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag het boek Ikigai van Dennis. Ikiwattes? Toen ik eenmaal begon te lezen werd het mij duidelijk en las ik aan een ruk door.

‘Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw ikigai?’

Ikigai
Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een reden van bestaan en zorgt het hebben van een ikigai voor een lang tevreden en gezond leven. Het doet mij denken aan ‘the Why’ van Simon Sinek. Waarbij Sinek er net als de Japanners van uitgaat dat iedereen een ‘WHY’ heeft. De reden waarom jij doet wat je doet, waar jij in gelooft en wat jou inspireert. Ik ben het met Sinek en de Japanners eens en geloof dat iedereen een Ikigai of een Why heeft, maar dat lang nog niet iedereen weet wat zijn/haar ‘purpose in life’ is.

Ook ik wist jarenlang niet wat mijn ikigai was. Toen mijn vader ziek werd en mijn leven op zijn kop kwam te staan, kwam bij mij het besef dat ik totaal niet wist waar ik echt blij van werd en waar ik mijn bed voor uit wilde komen. Ik deed vooral qua werk wat ik al jaren deed, waar ik in was gerold, waar ik voor had gestudeerd. Maar waarom ik dat deed? Ik had geen idee. Dat besef was best confronterend, maar achteraf gezien was het een super waardevol moment en een kantelpunt in mijn leven.

Purpose-ikigai-diagram

Mijn Why, mijn Ikigai

Met behulp van een coach ontdekte ik stapje voor stapje wat ik leuk vond, waar mijn natuurlijke talenten lagen en wat mijn purpose in life was. Ik ontdekte mijn Why, mijn Ikigai. En wauw, hoe fijn is dat! Vooral toen ik ook daadwerkelijk andere keuzes ging maken en ging doen waar ik blij van werd en goed in was, ging er een wereld voor mij open. Ik vind het super mooi dat ik ‘s ochtends op sta met het idee dat ik mensen mag helpen bij het ontdekken van hun ‘purpose in life’.

Ik kan het je dan ook zeker aanbevelen om op zoek te gaan naar jouw Ikigai. Al is het alleen al om het feit dat ‘s ochtends opstaan een beetje leuker is 😉

 

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

 

Ps. Als je meer wilt weten over Ikigai, vind je hier wat linkjes. Het boek: Ikigai en het praktische vervolg: Vind je Ikigai. Sinds kort is er ook een kaartspel waarmee je jouw Ikigai kunt ontdekken. Zie hier een filmpje hierover:  https://youtu.be/TCZpVIM9c40.
Lees hier mijn eerdere blog over The Why van Simon Sinek

Het Ikigai kaartspel:

2 gedachten over “Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.