Het spanningsveld tussen je verstand en je buikgevoel

Een van de redenen waarom mensen bij de Mindbrouwerij aankloppen voor coaching,  is dat ze even niet meer weten wat ze willen met hun werk of privé. Ze hebben het gevoel dat ze vastzitten. En dat is helemaal niet gek. Een model dat dit gevoel van ‘vastzitten’ en ’niet weten wat je wilt’ mooi illustreert is het levenslijn model (van de Waard).

Je verstand vs je buikgevoel

Het levenslijn model bestaat uit 2 lijnen: de uiterlijke levenslijn en de innerlijke levenslijn.
De uiterlijke levenslijn bestaat o.a. uit je opvoeding, opleiding en werkervaring. Dus wat jij geworden bent, waar je terecht bent gekomen en wat er op jouw cv staat.
De innerlijke levenslijn laat meer zien wie jij werkelijk bent en wat jij meebrengt. Daar draait het om je intuïtie en je talenten.

Levenslijnmodel

Focus op de buitenkant

We zien dat we vooral aan het begin van ons leven veel focus leggen op de uiterlijke levenslijn en veel minder op de innerlijke levenslijn. Je verstand wint het van je buikgevoel. Hierdoor ontstaat er een steeds groter gat, spanningsveld tussen deze twee lijnen. Hoe groter het spanningsveld, des te vaker zul je het gevoel krijgen dat je vast zit en dat je niet weet wat je wilt. Het is het moment in ons leven dat vaak omschreven wordt als de midlife of quarterlife crisis. En dat kan resulteren in een burn-out en/of andere stressgerelateerde verschijnselen.

Weet wat je wil

Door meer aandacht te geven aan je innerlijke levenslijn kun je ervoor zorgen dat de 2 lijnen weer dichterbij elkaar komen. Dat het spanningsveld kleiner wordt en er een betere balans ontstaat. Dit kun je doen door onder andere te onderzoeken waar jij blij van wordt en wat jouw talenten en drijfveren zijn. Tijdens onze coaching gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, waardoor je hier meer inzicht in krijgt en weer weet wat jij wilt.

Zodra jij jouw innerlijke levenslijn kunt vertalen naar je uiterlijke levenslijn, ervaar je veel meer voldoening in je werk en leven.

Zet de eerste stap

Een eerste stap die jij kunt zetten is door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Waar sta ik op dit moment in het levenslijn model?
  • Waar leg ik de meeste focus op?
  • En hoe is de balans tussen mijn innerlijke en uiterlijke levenslijn?

Door jezelf deze vragen te stellen kun je voor jezelf bepalen waar jij staat. Je kunt vervolgens ook bepalen of je daar iets in wilt veranderen.
Uiteraard helpen wij jou daar graag bij. Dus als je vragen hebt of eens vrijblijvend wilt bespreken wat de mogelijkheden zijn, neem gerust contact met ons op.

Ps. In dit filmpje geven we uitleg over het levenslijn model.

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.