Thuiswerken nieuwe stijl

We werken sinds een paar weken massaal thuis. Waar ik het normaal gesproken, met af en toe een dagje thuiswerken, heerlijk vind om in mijn badjas achter mijn laptop te kruipen, is dat nu anders. Alles is anders.
Ik merk dat ik flink wat aanpassingen moest doen om deze thuiswerk marathon goed door te komen. Na bijna 3 weken begint het thuiswerken nieuwe stijl te wennen.

Op social media struikel ik over de artikelen met tips over hoe je beter thuis kunt werken en welke tools je zoal kunt gebruiken. Fijne gedachte dat ik niet de enige ben die moeite heeft om zijn draai te vinden. De tips&trucs zijn best logisch, maar toch fijn om nog even te lezen en vooral goed om te beseffen dat het mij helpt om ze ook daadwerkelijk toe te passen. De tips die mij het meeste helpen om de werkdagen thuis zo goed mogelijk door te komen deel ik daarom hier met je.

Ochtendroutine

Probeer zoveel mogelijk je vaste ochtendroutine aan te houden. Dus op een ‘normale’ tijd opstaan, ontbijten, douchen, aankleden en met je werk beginnen zoals je dat anders ook zou doen. Die vaste routine helpt je onwijs in je productiviteit, motivatie en energieniveau. Ik merk dat die vaste routine voor mij een must is om in de werkmodus te komen. Al moet ik bekennen dat ik het heerlijk vind om lekker ‘comfy’ in mijn joggingbroek achter mijn laptop te zitten, dus dat aankleden ‘as usual’ pas ik niet helemaal toe.

Begin de dag met een plan

Op Instagram zie ik van ouders allerlei dagschema’s voor de kinderen voorbij komen. Handig voor zowel kinderen als voor jezelf. Begin je dag ook zelf met het inplannen van je werkzaamheden. Die structuur van een planning heb ik juist tijdens het thuiswerken hard nodig.

Vergeet niet om ook je pauzes in te plannen. Voor mij werkt het bijvoorbeeld goed om mijn dag in blokken van 1 of 2 uur in te delen. Tussen de blokken neem ik even een korte pauze. Oh en vergeet daarbij vooral niet om even van je stoel af te komen en te bewegen, zitten is immers het nieuwe roken ;-).

Stop op tijd

Het gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt. Je zit immers al thuis en hoeft nu geen rekening te houden met de trein die je wilt halen, de kinderen ophalen of op tijd zijn voor je sportlesje. Vooraf bepalen dat je op een bepaalde tijd stopt met werken is dus essentieel. Ik probeer dagelijks een stuk te gaan wandelen en gebruik dat als stok achter de deur om op tijd de laptop dicht te klappen. Voor mij werkt het ook goed om dan mijn tafel ‘werkvrij’ te maken, zodat ik de werkdag ook letterlijk afsluit en de thuismodus aangaat.

Nieuws-dieet

Vooral de eerste dagen van het thuiswerken, keek ik een paar keer per uur op mijn telefoon naar nieuws. Ik werd daar heel onrustig van en merkte dat het mij geen goed deed om de hele dag door mijn hoofd vullen met negatief nieuws. Hoe logisch die nieuwsgierig ook is, het haalt je uit je flow en zorgt voor een andere mindset. Ik kies nu dus een paar vaste momenten waarop ik het nieuws ‘ tot mij neem’.

#Doeslief

Misschien wel de belangrijkste tip. Wees lief voor jezelf. Het is een gekke tijd en het vraagt veel aanpassingsvermogen. Dus wees vooral niet te streng voor jezelf. Accepteer dat je wat minder productief bent. Plan wat minder things to do in dan je normaal op een werkdag zou doen. Kies bijvoorbeeld een doel, of bijvoorbeeld 3 taken. De rest is bonus. Zo is thuiswerken niet alleen behapbaar, maar blijft het ook leuk en ontspannen. Wel zo handig als we nog een tijdje thuis werken.

Ik ben benieuwd wat voor jou de meest handige thuiswerktips zijn! Deel ze vooral en help mij en anderen nog beter thuis te werken!

Hier lees je trouwens tips voor handige apps/tools die samenwerken vanuit huis makkelijker maken!
Oh en misschien vind je dit bericht, waar we oa wat handige tools delen om je tijd te manager, ook interessant:
http://mindbrouwerij.nl/idee-naar-actie-3-tips/

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.