Boost je Werk Motivatie, neem vakantie: Lessons uit Zwitserland

Recent hebben we via onze sociale media een artikel gedeeld over het bijzondere belang van vakanties voor onze mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat het ontspannen en herstellen van het werk buitengewoon belangrijk is voor ons welzijn, onze motivatie en uiteindelijk onze prestaties op het werk. Hoewel dit voor velen vanzelfsprekend lijkt, is de vraag hoe je dit het beste kunt bereiken vaak minder duidelijk.

Een waardevolle vakantie, die bijdraagt aan het herstel van het werk, begint met de juiste voorbereiding. Stel jezelf eens deze vraag: hoe kun je ervoor zorgen dat je geestelijk herstelt tijdens je vakantie?

Deze vraag begeleidde mijn recente zomervakantie naar het prachtige Zwitserland. Als startpunt voor onze reis stond de grondlegger van arbeids- en organisatiepsychologie, Professor Sabine Sonnentag, centraal. Haar langdurige onderzoek richt zich op het ‘herstel van werk’, met de nadruk op hoe individuen zich effectief kunnen losmaken van werkgerelateerde stressoren tijdens hun vrije tijd, waaronder vakanties. Hier zijn enkele van haar belangrijkste bevindingen, aangevuld met mijn eigen ervaringen.

Psychologische Loskoppeling

Sonnentags onderzoek benadrukt het belang van het compleet loslaten van werkgerelateerde gedachten en verplichtingen tijdens vrije tijd. Haar studies tonen aan dat het nemen van pauzes, zowel kort als lang, mentale afstand kan creëren van werkgerelateerde zorgen. Deze loskoppeling is van essentieel belang voor herstel. Het kost mij meestal drie tot vier dagen om mijn gedachten volledig te bevrijden van werk. Dit betekent geen werkgerelateerde e-mails lezen of reageren op berichten. Want zodra ik één bericht open en lees kan ik weer opnieuw beginnen. Mijn oplossing was een reis van ruim 2,5 week, waarin ik ging kamperen. Kamperen houdt mijn gedachten actief bezig, en ik geniet ervan om als een vindingrijke McGyver bezig te zijn met scheerlijnen, tentstokken en haringen. Het brengt een gevoel van vrijheid met zich mee en scherpt mijn bewustzijn voor de omgeving. De boom die boven onze tent waakt, het fluisteren van de wind door het dal, de soms onvoorspelbare weersomstandigheden in de majestueuze Alpen en de bergen die baden in het warme licht van de zonsondergang – dit alles versterkt mijn verbondenheid met de natuur, wat nauw samenhangt met ons volgende punt:

Herstellende Omgeving

Sonnentag heeft ook onderzoek gedaan naar de helende kracht van natuurlijke omgevingen. Haar bevindingen suggereren dat tijd doorbrengen in de natuur of rustige omgevingen het welzijn kan verbeteren en stress kan verminderen. Zwitserland, met zijn betoverende bossen, blauwgroene meren, kabbelende beekjes, majestueuze bergen en besneeuwde toppen, biedt een perfect decor voor dit herstel. En als waardevolle bijkomstigheid: het ontbreken van een mobiele internetverbinding, vanwege Zwitsers lidmaatschap buiten de EU, heeft wonderen verricht voor mijn mentale rust!

Prachtige waterval aan de Thunersee

Vrijetijdsactiviteiten en Herstel

Sonnentags onderzoek benadrukt dat deelname aan vrijetijdsactiviteiten, zoals avontuurlijke buitenactiviteiten of culturele ervaringen, bijdraagt aan ons herstel. Deze activiteiten bieden ontspanning, groeikansen en nieuwe perspectieven, wat een positieve impact heeft op motivatie en welzijn. We brachten onze Stand Up Paddle-borden mee naar Zwitserland, wat een van de beste beslissingen van deze vakantie was. Het paddelen op de prachtige Zwitserse meren, tussen de bergen en langs watervallen, en zwemmen in het kristalheldere water was werkelijk fantastisch. We bezochten ook pittoreske dorpjes, ontdekten lokale gerechten en kochten een pas om onbeperkt gebruik te maken van de kabelbanen in de regio voor prachtige wandelingen. Maar ook de mensen zelf: zwitsers hebben ontzettend veel respect voor natuur en dier, maar ook voor elkaar. Dit alles was een waar genot en liet ons vol nieuwe indrukken achter, die ons nog lang zullen bijblijven.

Motivatie en Prestaties

In lijn met het thema van dit blog over het behoud van motivatie en prestaties op het werk, toont het werk van Sonnentag aan dat effectieve herstelstrategieën kunnen leiden tot verhoogde motivatie en betere prestaties op het werk. Wanneer je goed uitgerust en mentaal opgefrist bent, ben je doorgaans meer betrokken en productiever op het werk. Onze vakantie was bewust ontspannen. Voorheen bezochten we 2 tot 3 campings tijdens onze vakanties, maar dit keer bleven we ruim 2 weken op dezelfde camping aan de Thunersee. Het was een schitterende locatie met zoveel prachtige plekken in de buurt, dat verdere reizen overbodig leek. We brachten ook enkele dagen door op de camping, voor de tent en op de SUP op het meer. En onderweg op de heen en terug reis bezochten we nog Trier, Colmar, het Zwarte Woud en Keulen voor een overnachting en een relaxed dagje sightseeing. Dus niet haasten of in één ruk doorrijden naar onze bestemming.

Herstelstrategieën voor Jouw Vakantie

Hoe ga jij op vakantie? Maak je verre reizen en wil je alles gezien hebben? Biedt een stedentrip voldoende mentale rust om weer vol energie aan het werk te gaan? En heeft een week op het strand liggen het juiste effect? Het is essentieel om voor je vakantie te bedenken hoe je geestelijk wilt herstellen. Visualiseer dit voor jezelf en schrijf het op. Je kunt de punten hierboven als leidraad gebruiken. Bekijk dan hoe je dit kunt realiseren tijdens je volgende vakantie, en of wat je normaal tijdens vakanties doet, hieraan voldoet. Want als je na je vakantie het gevoel hebt dat je eigenlijk een extra week vakantie nodig hebt om van je vakantie bij te komen, dan is er iets niet helemaal goed gegaan.

Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik voldoende ben hersteld tijdens mijn vakantie. Ik had echt weer zin om aan het werk te gaan. Zwitserland heeft al mijn verwachtingen overtroffen en ik kijk er naar uit om weer terug te gaan.

Hernieuwde energie

Mijn vakantie in Zwitserland heeft niet alleen mijn lichaam verfrist door lekker actief bezig te zijn, maar ook mijn mentale gezondheid. Het was een periode van totale ontspanning en herstel, waarin ik de connectie met de natuur herontdekte en veel nieuwe ervaringen opdeed. Deze onvergetelijke ervaring heeft me niet alleen opgeladen, maar heeft me ook doen beseffen hoe belangrijk het is om regelmatig een stap terug te doen van het dagelijkse werk en te investeren in ons welzijn.

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft geïnspireerd om ook te streven naar een evenwicht tussen werk en ontspanning. Of je nu een ‘exotische’ bestemming bezoekt of gewoon wat quality time neemt voor jezelf, onthoud dat herstel een sleutelrol speelt in het behouden van je motivatie en prestaties op het werk. Dus, plan die volgende vakantie zorgvuldig, laad jezelf op en kom terug met hernieuwde energie om te schitteren in je loopbaan.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de betoverende landschappen en avonturen in Zwitserland die mijn herstel hebben mogelijk gemaakt, neem dan gerust een kijkje op mijn Instagram-account voor enkele prachtige foto’s. Ik hoop van harte dat deze beelden je inspireren om dit schitterende land te verkennen en zelf te ervaren wat een vakantie voor je welzijn kan betekenen.

Ik wens je een vakantie vol mentale rust en een volledig herstel toe!

Meer info:

  • Vakanties zijn essentieel voor mentaal herstel: https://www.tiggelaar.nl/vakanties-zijn-essentieel-voor-mentaal-herstel/
  • Waarom rust nemen belangrijk is: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/waarom-rust-nemen-belangrijk-is/

Dennis Beentjes

Dennis is loopbaancoach en medeoprichter van de Mindbrouwerij. Met ruim 16 jaar werkervaring in management binnen het privé onderwijs en diverse freelance werkzaamheden op het gebied van trainingsontwikkeling, marketing coördinatie en content creatie, is hij in staat loopbaanvragen vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Lees meer: Motivatie in je werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.