Wat is jouw thema voor dit jaar?

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen, goede voornemens en/of doelen stellen. En dat betekent voor veel mensen ook: balen dat je die goede voornemens vervolgens niet hebt behaald.

Wil je wel meer focus of richting voor jezelf, maar ben je niet zo’n fan van goede voornemens? Dan is een thema misschien meer jouw ding. Een thema kun je zien als een kompas, een richting die aangeeft waar jouw jaar (of kwartaal) over mag gaan. 

Voordelen van een thema

Het voordeel van een thema ipv doelen stellen is dat het positiever en minder concreet is, waardoor het je ook minder beperkt. Ook handig als je nog niet helemaal helder hebt wat je wilt bereiken. Een specifiek en S.M.A.R.T. geformuleerd doel zou te concreet zijn en mogelijke routes uitsluiten die je nu nog niet ziet. Als je dan aan de slag gaat met een thema zie je gaandeweg wel wat voor jou wel en niet werkt. Al doende zie je steeds scherper waar de essentie zit en wat je hiervoor kunt doen en laten.

Tips om jouw thema te bepalen:

  • Formuleer jouw thema positief.
  • Wat wil jij extra aandacht geven?
  • Bedenk waar het afgelopen jaar voor jou niet over ging. 
  • Wat had je gewild maar is niet gebeurd? 
  • Waar had je liever meer tijd aan besteed? 

Het antwoord op deze vragen geeft je richting bij het kiezen van jouw thema.

Voorbeelden van thema’s:

  • het jaar van family first
  • het me-time jaar
  • de winter van lezen
  • fit in 2022 
  • het jaar van de 80-20 regel

Jouw thema kan bestaan uit 1 woord, of een (korte) zin. Als het voor jou maar klopt, duidelijk is en richting geeft. Ga bij de keuze van jouw thema na wat je in dat thema aantrekt? Waarom wil je dat wat je wil? Wat brengt het thema jou? Als alles wat je nu hoopt te bereiken uitkomt hoe ziet je wereld er dan uit? En wat is daar zo aantrekkelijk aan? En kun je er concrete stappen of acties aan koppelen? Helpt dit jou om keuzes te maken die bij het thema passen?

Tot slot

Wat is jouw thema dit jaar? Ik ben benieuwd of een thema voor jou werkt. Voor mij geeft een jaar thema voldoende handvatten en richting, zonder dat ik hierbij druk of beperkingen voel. Ik ben dus fan van een thema ipv goede voornemens.

ps. Leuk als je jouw thema of jouw ideeën over dit onderwerp wilt delen!

Janneke Koninkx

Eerder schreef ik een bericht over (het volhouden van) goede voornemens. die lees je hier. Ook Frankwatching schreef een interessant artikel over goede voornemers, jaarthema en doelen stellen.

thema 2022

Janneke Koninkx

Janneke is loopbaan – & life coach, en medeoprichter van de Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.