Wat je aandacht geeft groeit: de kracht van affirmaties

Affirmaties: je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar kunt het woord wellicht nog niet helemaal plaatsen. Daarom leggen we in dit artikel uit wat affirmaties zijn, wat je ermee kunt, hoe je deze kunt formuleren en sluiten we af met wat voorbeelden. Kortom, de kracht van affirmaties in een artikel uitgelegd. Handig toch?!

Wat zijn affirmaties?

Kort gezegd zijn affirmaties positieve gedachten. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en zorgen ervoor dat je (steeds vaker) op een positievere manier gaat denken. en dat is handig, want gemiddeld is 70% van jouw gedachten (veelal onbewust) negatief.
Positieve affirmaties zijn bouwstenen voor een steviger vertrouwen in jezelf.

De kracht van affirmaties

Als je jouw positieve affirmaties regelmatig herhaalt worden ze onderdeel van je onderbewustzijn en je overtuigingen. Ze komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, vormt jouw werkelijkheid.

Als je jouw positieve affirmaties regelmatig herhaalt worden ze onderdeel van je onderbewustzijn en je overtuigingen. Ze komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, vormt jouw werkelijkheid.
Je kunt dus positieve zinnen maken om jezelf te motiveren en aan te moedigen. Om dromen te realiseren of om gewoon lekkerder in je vel te zitten. En je kunt het ook gebruiken om je zelfvertrouwen te vergroten. Zeker nu je weet dat zo’n groot gedeelte van jouw gedachtes negatief is.

Hoe werken positieve affirmaties?

Je kent misschien het gezegde ‘alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus als iemand vaak zegt/denkt dat hij iets niet kan, dat het dan ook inderdaad niet lukt. Dan blokkeren de gedachten hem of haar. Dat is zonde, aangezien dus ook het tegenovergestelde werkt met positieve gedachten oftewel affirmaties.

Door affirmaties regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen. Als je die affirmaties vaak uitspreekt, gaat je onderbewustzijn jouw gedachte aannemen. Wat je vaker hoort, ga je op een gegeven moment geloven. En daar zul je dan ook automatisch naar gaan handelen.

Je brein kan zich aanpassen. Ook voor je brein geldt:  alles wat je aandacht geeft, groeit. Psychologen noemen dit neuroplasticiteit. We hebben als mens de mogelijkheid om onze hersenen te herprogrammeren. Ook vanuit de wetenschap van de positieve psychologie komt dit terug.

Hoe formuleer je jouw affirmaties?

Gebruik vooral affirmaties waar je een beter gevoel van krijgt en die je krachtiger en energieker doen voelen. Die een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk maken, maar niet onmogelijk lijken. Bijvoorbeeld als je zegt ‘ik ben rijk’, terwijl je je in werkelijkheid veel zorgen maakt over jouw financiële situatie, dan maak je te grote stappen. Maak het dus wat eenvoudiger en kleiner zodat het haalbaar blijft in je hoofd. Richt je op iets wat je wel kunt gaan geloven. Dus bijvoorbeeld: ‘Ik ben in staat om meer geld te verdienen. Ik verbeter mijn vaardigheden en wordt zo stap voor stap rijker.’

Het is belangrijk om een affirmatie in de tegenwoordige tijd te kiezen, dus alsof het er nu is. En gebruik zinnen zoals je het wel wilt hebben, dus vermijd ontkenningen met woorden zoals ‘niet’ en ‘geen’.

Een goede opbouw van een affirmatie bestaat uit:  Ik + werkwoord + iets positiefs waar je blij van wordt of een positieve eigenschap.

Je kunt jouw affirmaties bijvoorbeeld koppelen aan jouw waarden. Aan datgene wat voor jou belangrijk is en waar je energie van gaat stromen.

Kies één of een paar thema’s voor je affirmaties. Dus kies bijvoorbeeld affirmaties over liefde, succes en vertrouwen.

Wat voorbeelden

 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben
 • Ik waardeer mezelf
 • Ik ben precies goed zoals ik ben
 • Ik sta in mijn kracht
 • Ik sta open om liefde te ontvangen
 • Ik ben trots op wie ik ben

Hoe gebruik je affirmaties?

Als je eenmaal positieve zinnen hebt bedacht en opgeschreven waar jij een goed gevoel van krijgt, is de volgende stap om deze regelmatig te herhalen. Want affirmaties gaan voor je werken als je ze veelvuldig herhaalt. Liefst meerdere keren op een dag.

Leg je affirmaties bijvoorbeeld op je nachtkastje en lees ze zodra je wakker wordt en voor het slapen gaan. Lees ze het liefst hardop op. En geloof erin, dus zeg het vol overgave.
Of hang ze op je spiegel of de koelkast, zodat je ze regelmatig ziet en leest. Gebruik je affirmaties als screensaver op je computer en telefoon.  Maak er een mooie plaatje van of schrijf ze op een bijpassende foto. Alles om jouw affirmaties zo vaak mogelijk te zien en lezen.

Tot slot nog wat voorbeelden:

 1. Ik geloof in mijzelf
 2. Ik beschik over de kwaliteiten, vaardigheden en mogelijkheden om succesvol te zijn
 3. Ik ben assertief, open en neem initiatief
 4. Ik ben moedig en ga voor wat ik wil
 5. Ik groei en ontwikkel mijzelf
 6. Ik ben zelfverzekerd
 7. Ik ben positief en neem initiatief
 8. Ik heb vertrouwen in mezelf
 9. Ik verdien succes
 10. Ik ben sterk. Ik heb tegenslagen overwonnen en ben daardoor gegroeid
 11. Ik ben sterk en kan bereiken wat ik wil
 12. In mijn leven creëer ik een positieve overvloed van liefde, gezondheid, geluk en succes
 13.  Ik ben het waard en ontvang liefde
 14. Ik ben blij met mezelf
 15. Ik volg mijn eigen pad en laat de behoefte los van goedkeuring van anderen

het voelt wellicht wat onwennig om met affirmaties aan de slag te gaan en jezelf op een positieve manier ‘toe te spreken’. Gek eigenlijk, want je vrienden motiveer en stimuleer je waarschijnlijk wel en geef je regelmatig complimenten. We mogen onszelf ook vaker motiveren en positief toespreken. Dus give it a try, je kunt het!

Janneke Koninkx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.