De 3 belangrijkste factoren voor werkgeluk

Als je gelukkig bent, ben je gezonder, vitaler, vrolijker, socialer en succesvoller. En dat zie je ook terug in je werk. Want, gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Gelukkige mensen zijn daarbij ook minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn out. Kortom, gelukkig zijn loont.

MBA van werkgeluk

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat als aan onze fundamentele levensbehoeften is voldaan, we drie belangrijke zaken nodig hebben om werkgeluk te ervaren:

  • Meesterschap (Mastery): Het gevoel dat we ergens goed in zijn. Je wilt je capabel voelen en goed om kunnen gaan met verschillende situaties.
  • Verbondenheid (Belonging): De behoefte om ‘ergens bij te horen’, sociale connectie, het gevoel dat je samen aan iets groters werkt. Tevens willen we iets voor andere betekenen.
  • Autonomie (Autonomy): Een gevoel van vrijheid en zeggenschap over onze eigen beslissingen. Het betekent dat we zelf willen bepalen wat we doen en hoe we dat doen.

Kortom: het MBA van werkgeluk.

We noemen dit ook wel de drie psychologisch basisbehoeften van ons menselijk welzijn. Meer uitleg hierover geven we je in ons filmpje hieronder.

Hoe staat het met jouw werkgeluk?

Over het algemeen willen mensen eigenlijk vanzelf floreren. We willen groeien, ontdekken en goed functioneren. Het is daarom interessant om bij jezelf na te gaan in hoeverre de basisbehoeften meesterschap, verbondenheid en autonomie in jouw werk terug te vinden zijn. Als deze onderdelen in voldoende mate aanwezig zijn in jouw werk en leven, ervaar je waarschijnlijk geluk en voldoening in je werk. En als een of meerdere onderdelen niet voldoende aanwezig zijn in je werk of leven merk je dat ook. Dan heb je misschien het gevoel dat je vast zit of voel je dat er ergens iets niet lekker loopt.

Vragen voor jouw werkgeluk-check:
  • Ervaar ik momenteel geluk in mijn werk?
  • In hoeverre zijn de 3 onderdelen aanwezig in mijn huidige werk?
  • Op welk onderdeel is er verbetering of verandering mogelijk?
  • Wat kan ik doen om meer werkgeluk te ervaren?
  • Hoe kan mijn omgeving daarbij ondersteunen?
  • Wat heb ik nodig om de eerste stap te kunnen zetten?

We hebben een filmpje gemaakt waarbij we dieper in gaan op de drie (MBA) elementen van werkgeluk. Bekijk het filmpje en check vooral bij jezelf in hoeverre deze drie elementen in jouw werk (en leven) terug te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.