In 1 minuut jouw behoeftes helder (op het toilet)

Met coachcliënten heb ik, Janneke, het regelmatig over grenzen aangeven en naar je eigen behoeftes luisteren. Zo ook vorige week. Toen het gesprek later die dag in mijn hoofd de revue passeerde, realiseerde ik mij dat ik het ook vaak nog lastig vind om antwoord te geven op de vraag: wat wil ik, wat is mijn behoefte? Het lijkt soms makkelijker om aan te voelen wat een ander wil, dan dat ik er zelf antwoord op kan geven. Met als risico dat ik vooral bezig ben om een ander te pleasen, daarbij niet naar mijn eigen behoeftes luister en over mijn eigen grenzen heen ga.

Alarmbelletjes

Als ik te vaak achter elkaar over mijn eigen grenzen ga en niet naar mijn eigen behoeftes luister raak ik onrustig, licht gefrustreerd en heb ik het gevoel dat mijn batterij snel leeg loopt. Deze signalen herken ik gelukkig steeds vaker en dienen inmiddels als alarmbelletjes. Als deze belletjes afgaan besef ik dat het tijd is om naar mezelf te luisteren en mijn behoeftes scherp te krijgen.

grenzen-stellen

Stap voor stap

Ik heb voor mezelf geanalyseerd welke stappen ik dan zet en heb deze hieronder beschreven. Deze 5 stappen kun je (met een beetje oefening) binnen een minuut doorlopen. Dus als je het herkent dat je moeite hebt om je grenzen aan te geven en naar je eigen behoeftes te luisteren, probeer dan vooral deze stappen eens:

  1. Freeze

Als ik voorbij mijn eigen grenzen ga en niet naar mijn behoeftes luister, ben ik vooral maar ‘aan het doorgaan’. En zonder stil te staan is het verdomd lastig om waar te nemen wat ik eigenlijk voel en wil. Door even pas op de plaats te maken, of (letterlijk) stil te gaan staan is het makkelijker om naar je lichaam te luisteren. Een minuutje even bewust helemaal niets kan soms al genoeg zijn. Geniet dus de volgende keer als je even op de trein staat te wachten of op het toilet zit van het niets doen. Staar voor je uit en loop de volgende stappen door.

  1. Focus

Als je eenmaal stilstaat is het goed om je te focussen op jezelf en dus niet op de ander. Voelen wat er bij jou speelt, is lastig als je nog met een ander bezig bent. Dus breng de focus naar jezelf, naar jouw eigen lichaam. Mij lukt dit het beste als ik alleen ben en even geen andere prikkels (zoals tv, telefoon, mensen) om me heen heb. Ik mediteer bijvoorbeeld  regelmatig om de focus op mezelf te leggen.

  1. Feel

Ga vervolgens bij jezelf na wat je voelt. Dit is misschien wel een van de lastigste stappen. Alleen observeren, zonder erover te oordelen. Het helpt mij om eerst na te gaan wat ik ruik en hoor en daarna mezelf pas de vraag te stellen wat ik voel. Ik leg dan meestal een hand op mijn buik en evt een op mijn hart. Dat maakt het voor mij makkelijker om contact te maken met mezelf. Je kunt dan dingen opmerken zoals spanning in je schouders, snelle ademhaling, of een rusteloos gevoel. Het kan zijn dat het even duurt voordat je voelt wat je voelt. No worries, oefening baart kunst en (bijna) niets voelen is ook ok.

Tip:Een bodyscan meditatie kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

  1. Laagje dieper

Als je voelt wat er in je lichaam gaande is, kun je bij jezelf nagaan, waar die gevoelens vandaan komen. Dat kan door jezelf de vraag te stellen ‘hoe kan het dat ik een snelle ademhaling heb? ‘waar komt die spanning in mijn schouders vandaan, wat houd ik vast? Waar staat mijn rusteloosheid voor? Probeer bij jezelf te achterhalen wat er achter jouw gevoelens zit. Het zal misschien niet bij alle gevoelens duidelijk worden wat er achter zit. Dat is prima.

  1. Vraag

Bij deze stap vraag je jezelf wat jij wilt? Wat je nodig hebt om bijvoorbeeld rustiger te worden of jezelf beter te voelen? Ook de vragen: ‘geef of gun ik mezelf ook datgene wat ik een ander geef of gun’, ‘hoe kan ik mezelf helpen om…’en ’welk stapje kan ik zetten om….’, helpen daarbij.

Kortom stel jezelf vragen:

  • Wat wil ik echt?
  • Wat heb ik nodig?
  • Hoe kan ik mezelf helpen?
  • Wat kan ik doen?
  • geef en gun ik mezelf ook datgene wat ik een ander gun en geef?

behoeftes op het toilet

Door deze stappen te volgen word ik bewuster van mijn eigen behoeftes en lukt het mij beter om bij mezelf te blijven en niet over mijn eigen grenzen te gaan. In de waan van de dag ben ik nogal geneigd maar door te gaan. Dus mij helpt het om hier vaste momenten voor te gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn bezoek aan het kleinste kamertje, het toilet hiervoor! Even een kort moment stil staan (zitten in mijn geval), focussen op mijn gevoel, afvragen wat dit gevoel betekent en wat ik kan doen om bij mezelf te blijven.

wc-meditatie

Van moeten naar willen

Het kunnen soms kleine dingetjes zijn, waardoor je het jezelf makkelijker maakt.
Bijvoorbeeld: je bent best wel moe en hebt nog spierpijn, dus hebt niet zo’n zin om op de fiets naar je werk te gaan. Als je jezelf de vraag stelt: ‘hoe kan ik mezelf helpen’, kan het antwoord zijn: ‘ik wil liever niet naar mijn werk fietsen en zou liever de auto of de tram pakken.’ Door op dat moment lief voor jezelf te zijn en de auto naar je werk te nemen, geef je gehoor aan je eigen behoefte en ga je niet over de grens door toch de fiets te pakken.

Als je dat soort relatief kleine dingetjes vaker doet, wordt het steeds makkelijker om te weten wat je wil in plaats van wat je van jezelf moet. Ook zul je merken dat hoe vaker je deze stappen doorloopt, des te beter je leert te voelen en des te makkelijker het wordt om naar je eigen behoeftes te luisteren.

Mij lukt het nog lang niet altijd en ik besef soms pas na een paar weken dat ik weer volledig aan mezelf voorbij ben gegaan. Maar zodra ik er bewust van ben, heb ik een nieuwe kans om het alsnog anders te doen. Zo blijf ik stapje voor stapje leren.

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.