Wat zijn de voordelen van een vaste mindset?

mindset-work-woman
Zijn er voordelen van een vaste mindset?

In onze vorige blogs hebben we de voordelen van een groei mindset besproken. Tijdens een recente workshop over de groei mindset, waarbij we leraren begeleidden, werd de vraag gesteld: zijn er voordelen van een vaste mindset? Absoluut! Hoewel we als coach een lichte voorkeur hebben voor een groei mindset, betekent dit niet dat een vaste mindset per definitie fout is. Zoals we eerder hebben benadrukt, is er geen goed of fout als het gaat om mindset.

Vaste mindset: de voordelen

Maar wat zijn dan die (mogelijke) voordelen van een vaste, fixed of statische mindset? We sommen ze hieronder kort even voor je op.

  1. Zekerheid en stabiliteit: Met een vaste mindset kun je een gevoel van zekerheid en stabiliteit ervaren, omdat je gelooft dat bepaalde eigenschappen en capaciteiten onveranderlijk zijn. Dit kan je helpen om je comfortabel te voelen in je eigen huid en minder bezorgd te zijn over de noodzaak om te veranderen of te groeien.
  2. Focus op sterke punten: Met een vaste mindset richt je je vaak op je bestaande sterke punten en talenten, omdat je ervan overtuigd bent dat deze stabiel zijn en je succes kunnen brengen. Dit kan je helpen om je te concentreren op gebieden waar je al goed in bent en jezelf daar verder te ontwikkelen.
  3. Minder angst voor falen: Omdat je gelooft dat eigenschappen en vaardigheden vastliggen, kun je minder angst ervaren voor het falen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het verliezen van je talenten of capaciteiten, omdat je ervan uitgaat dat ze inherent aanwezig zijn, ongeacht je prestaties.
  4. Minder stress over prestaties: Een vaste mindset kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart over je prestaties. Je hebt mogelijk minder druk om voortdurend te verbeteren of te voldoen aan hoge verwachtingen, omdat je gelooft dat je bepaalde eigenschappen al hebt en dat deze voldoende zijn.
  5. Behoud van identiteit: Met een vaste mindset kan je sterker vasthouden aan je bestaande identiteit en zelfbeeld. Je ziet jezelf op een bepaalde manier en gelooft dat deze perceptie stabiel is, wat een gevoel van continuïteit en consistentie kan bieden.

Binnen je comfortzone

Hoewel deze voordelen kunnen optreden bij een vaste mindset kunnen we stellen dat een vaste mindset over het algemeen een gevoel van veiligheid biedt, omdat je binnen je comfortzone blijft en vasthoudt aan bekende patronen. Het vermijden van uitdagingen en het vasthouden aan wat vertrouwd is, kan op korte termijn een gevoel van comfort en zekerheid geven. Echter, we moeten ook erkennen dat binnen je comfortzone blijven niet altijd de beste oplossing is. Het kan je belemmeren in je persoonlijke groei en het bereiken van je volledige potentieel.

Balans tussen comfort en groei

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen comfort en groei. Het is begrijpelijk dat je een gevoel van veiligheid wilt behouden, maar het is ook cruciaal om jezelf uit te dagen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe perspectieven te verkennen. Want het kiezen en ontwikkelen van een groei mindset zorgt ervoor dat je de juiste mentaliteit en hulpmiddelen hebt om obstakels te overwinnen, open te staan voor leren, beter om te gaan met verandering en je volledige potentieel te benutten. Dit helpt je vervolgens om veerkrachtig te zijn, jezelf te verbeteren en positief naar het leven te kijken, wat uiteindelijk leidt tot meer persoonlijk en professioneel succes.

Het is belangrijk om te erkennen dat dit niet op alle vlakken in je leven van toepassing hoeft te zijn, maar er zijn zeker gebieden waarin het kiezen voor een groei mindset je verder kan helpen. Maak je keuze zorgvuldig!

Referenties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.