Altijd aan staan

#doeesffmindful

Vanaf het moment dat we opstaan, gaan we ‘aan’. Onze gedachten molen gaat ratelen en de prikkels van tv, telefoon, krant, kinderen enz worden op ons afgevuurd. Dat gaat vervolgens de hele dag door. Al die gedachten en prikkels die we te verwerken krijgen zorgt voor een bom vol hoofd. Niet zo gek dus dat we soms moeite hebben om te focussen, dingen vergeten en in bed liggen te piekeren.

Prikkeloverload

Het kan fijn zijn om je hoofd zo nu en dan wat rust en ruimte te geven en de prikkeloverload even stop te zetten. Dat kan op allerlei manieren.

Bijvoorbeeld je telefoon af en toe weg te leggen (liefst echt weg, zodat je geen pingeltjes en trilletjes meer hoort en er toch niet even stiekem op gaat kijken), de tv uit (of niet aan) te zetten als je op de bank zit, maar ook gewoon een paar minuten naar buiten te staren en verder niets te doen. De gedachten stroom gaat dan weliswaar gewoon door, maar je hoofd krijgt wel wat meer de ruimte en lucht. Als je dat vaker doet zul je merken dat je steeds wat bewuster wordt van al die gedachten en prikkels.

Mindfulnessssss

Een andere manier om je hoofd wat lucht en ruimte te geven is mindfulness. Door mindfulness toe te passen word je bewuster van hetgeen je op dat moment doet, van je huidige ervaring. Zie het als een aandachttraining, leren om je aandacht op één ding (het nu) te richten. 

Dat trainen van onze aandacht is verdomd handig, misschien wel nodig. We zijn immers zo gewend, getraind om continu met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn en bloot te staan aan prikkels. Daardoor zijn we eigenlijk niet meer gewend om ons te focussen op één ding.

We zitten op onze telefoon tijdens de lunch en happen ongemerkt een broodje weg. Proberen een goed gesprek te voeren terwijl er een actiefilm op staat. En we werken op flexplekken waar collega’s aan het bureau overleggen, een andere collega tegelijkertijd aan het bellen is en jijzelf net een belangrijke mail probeert te dichten terwijl die collega vanachter zijn bureau iets aan je vraagt.

Versnellinkje lager

Wij (Dennis en ik, Janneke), gebruiken een paar apps die helpen om ons hoofd zo nu en dan een versnellinkje lager te zetten. Onze favorieten delen we daarom graag met jou.

Headspace: Een leuke en laagdrempelige app is Headspace. Zij hebben leuke geanimeerde filmpjes met oa uitleg over hoe ons brein de hele dag aan staat en ze bieden meditaties of mindfulness oefeningen. De eerste 10 meditaties zijn gratis en er is een uitgebreide betaalde versie.

Mindfulness app van VGZ: Tot slot een Nederlandse mindfulnessapp van VGZ. Je kunt hier ook kiezen uit allerlei oefeningen en kunt hierbij zien hoe lang de oefening duurt en hoe je ‘m kunt doen. Ze bieden ook een programma, waarbij je in 5 dagen ‘leert’ om mindfuller te zijn.
Vooral als je nog geen/weinig ervaring hebt en niet zo van zweverige dingen houdt is dit een fijne app.

Insight timer: Een andere favoriet is insight timer. Dit is een wereldwijde app met meeeega veel meditaties en mindfulness oefeningen in allerlei talen. Je kunt filteren op bijvoorbeeld muziek, slaapmeditaties, boduscans, maar ook gewoon een timer zetten. Mega veel aanbod, dus handig als je nog niet zo goed weet wat voor jou werkt. De app (met mega veel aanbod) is gratis beschikbaar. bij de betaalde versie heb je nog meer opties en cursussen beschikbaar.

Dat gezegd hebbende ga ik de komende vijf minuten voor het raam naar buiten staren en geef ik mijn gedachten even de vrije loop!

Doei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.