Kernkwadrant: jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie in één oogopslag

Een van onze favoriete tools tijdens onze coaching en workshops is het kernkwadrantenmodel. Dennis schreef eerder al een artikel over dit onderwerp (die vind je hier). Omdat we dingen graag zo simpel mogelijk maken, hebben we er nu ook een filmpje over gemaakt. Waarin we een voorbeeld van een kernkwadrant uitwerken. Wel zo handig!

Als finishing touch ga ik (Janneke) onder het filmpje wat dieper in op het voorbeeld.

Kernkwaliteit : creativiteit

In het kernkwadrant dat we bespreken is de kernkwaliteit: creativiteitJouw kernkwaliteit is voor jou vaak zo vanzelfsprekend dat je er niet eens bewust van bent dat het een kwaliteit is. Voor jou is het ‘niet meer dan normaal’ dat je creatief denkt en continu ideeën hebt. Het is datgene wat jou ‘echt jou’ maakt. 

Valkuil: chaos

Als je doorschiet in je kwaliteit kom je in je valkuil terecht. Het is het teveel van het goede. In het voorbeeld is de vervorming van creativiteit de valkuil: chaos. Dan schiet je met al je creatieve ideeën door in chaos. 

Uitdaging: structuur

Het positief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Door je uitdaging, in dit geval, structuur, verder te ontwikkelen, voorkom je dat je in je valkuil schiet en chaotisch wordt. Dus door wat meer structuur aan te brengen, voorkom je dat je chaotisch wordt.

Als je structuur combineert met creativiteit maak je er een krachtige combinatie van: gestructureerde creativiteit. Dan benut je jouw kwaliteit en combineer je deze met je uitdaging.

Allergie: rechtlijnig

De allergie van mensen die structuur als uitdaging hebben is ‘rechtlijnig’. Je irriteert je waarschijnlijk aan mensen die doorschieten in hun gestructureerdheid.  Sterker nog, waarschijnlijk schiet jij in je chaos valkuil als je rechtlijnige mensen om je heen hebt. Rechtlijnige mensen hebben ‘te veel’ van wat jij te weinig hebt: structuur. Jij kunt dus eigenlijk veel leren van mensen die in je allergie zitten.

De allergie ‘rechtlijnig’ is het tegenovergestelde van de kernkwaliteit creativiteit. Zo is het cirkeltje, in dit geval het kernkwadrant weer rond.

kernkwadrant- creatief (2)

Samengevat:

Je valkuil is de doorschieter (teveel van het goede) van je kernkwaliteit. De uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil. Je allergie is de doorschieter van de uitdaging. Je kernkwaliteit is het positief tegenovergestelde van je allergie. En als je jouw kernkwaliteit combineert met jouw uitdaging voorkom je daarmee in je valkuil te schieten en versterk je jouw kwaliteit.

Hieronder hebben we dat nog eens overzichtelijk in een plaatje gegoten:

kernkwadrantenmodel

aan de slag met jouw kernkwadrant

Nu is het wel zo leuk als je zelf aan de slag gaat met jouw eigen kernkwadrant. Daarom hebben we een handig plaatje gemaakt waar jij jouw kernkwadrant kunt invullen. Die vind je hier:  kernkwadrantenopdrachtMB
Het kan nog best lastig zijn om deze in te vullen en de woorden te vinden die echt omschrijven wat jij bedoelt.

We helpen je hier graag bij. Vraag een Try out gesprek aan en we gaan samen met jou aan de slag met jouw kernkwadranten!

Succes!

Janneke

 

2 gedachten over “Kernkwadrant: jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie in één oogopslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.