Leren kun je leren

Tips om te leren

Zowel Dennis als ik (Janneke), zijn in dit jaar begonnen met een opleiding. Erg leuk om weer iets nieuws te leren en eigenlijk ook wel een goed moment, nu we verder weinig kunnen doen. Maar het is ook best pittig om weer in de studieboeken te duiken en met focus en aandacht met 1 ding bezig te zijn.
Om het studeren wat makkelijker en aangenamer te maken heb ik wat tips verzameld. Het gaat er vooral om dat je een manier vindt, die voor jou werkt. Dus kies de tips die jou helpen! 

1. Schrijf dingen op

Het opschrijven van informatie zorgt ervoor dat je het makkelijker onthoud. Overigens schijnt schrijven met een pen beter te zijn dan typen. En ook het schrijven van spiekbriefjes schijnt goed te werken. De kans groot is dat je het spiekbreifje niet eens meer nodig hebt!

2. leeg hoofd

Als je met veel dingen in je hoofd zit, dan moet je eerst je hoofd leegmaken, voordat je begint met leren. Deze afleiding maakt het onmogelijk om te leren. Een goede manier om je hoofd leeg te maken is voor je gaat leren alles op te schrijven of er even met iemand over te praten. Op die manier kan je daarna je aandacht weer volledig focussen op het leren. En leg die telefoon dus ook even weg (#notetoself). 

3. Wees actief vóór je gaat leren

Als je actief bent geweest voordat je gaat leren, dan zijn je hersenen ook actief. Er zijn verschillende manieren, waarop je jezelf en je hersenen kunt activeren. Een paar rek-en-strekoefeningen of een ommetje maken (met de Ommetje app 😉 kunnen al genoeg zijn. Vooral handig als je na een dag werken nog gaat leren.

4. Interval training

Net als bij veel sporten is het toepassen van intervallen een effectieve manier om ergens beter in te worden. Hetzelfde geldt voor leren. Wanneer je leert in intervallen, dan zorg je ervoor dat je hersenen op regelmatig tempo informatie krijgt. Je hersenen kunnen dit vervolgens beter verwerken, omdat ze hier tussendoor tijd voor krijgen. Zelf gebruik ik regelmatig de Pomodori timer. Dan zet ik de timer op 25 minuten en heb ik vervolgens 5 minuten pauze. 

5. Maak het visueel

Het gebruik van grafieken, tekeningetjes, mindmaps en andere visuele middelen zorgen ervoor dat je informatie makkelijker vasthoudt. Veel mensen zijn visueel ingesteld. Dit zorgt er dan ook voor dat we snel kunnen leren van de dingen die we zien. Dus houdt een tekenblok in de aanslag!

6. Creëer een fijne leeromgeving

Leren in een bibliotheek of leerruimte op school werkt voor veel mensen goed. Ook omgevingsgeluid en of muziek is onderdeel van de leeromgeving. Dus zoek en creëer een plek die voor jou fijn is om geconcentreerd aan de slag te gaan. Een rustige kamer met heel zachtjes een rustgevend muziekje op de achtergrond werkt voor mij het beste (chillbeats is mijn favoriet).

7. Vermijd afleiding 

Zorg ervoor dat je tijdens het leren geen of zo min mogelijk afleiding hebt. Ga dus niet in een ruimte zitten met een tv, laat je telefoon uit of op stil en vraag mensen je met rust te laten tijdens het leren. Zet ook bijvoorbeeld alvast een pot thee of karaf water klaar, zodat je niet steeds hoeft op te staan en er onderweg allerlei afleiding op de loer ligt . Wanneer je je kunt focussen op één ding tegelijk, dan maak je die taak makkelijker voor jezelf. Dat geldt dus ook voor leren.

8. Zorg ervoor dat je alert bent

Om iets nieuws te leren moet je alert zijn. Dus zorg dat je uitgeslapen bent en genoeg hebt gegeten en gedronken . Bedenk ook wat voor jou het meest alerte en dus gunstige moment is om te studeren. Misschien werkt het voor jou goed om in de ochtend te beginnen.

9. Georganiseerd van start

Voorbereid zijn op het leren helpt je bij het leren zelf. Als je alles organiseert en klaar legt voor jezelf, dan is het niet alleen makkelijker om te beginnen, maar ook om uiteindelijk langere tijd te focussen. Zorg ervoor dat je de benodigde materialen, zoals pen, papier en drinken binnen handbereik hebt, zodat je niet uit je leeromgeving hoeft te treden. Dit houdt je gefocust.

10. Mix en match

Door informatie van verschillende onderwerpen te combineren, zorg je ervoor dat er relaties ontstaan tussen de onderwerpen. Deze relaties zorgen ervoor dat je de informatie makkelijker kan terughalen, wanneer je deze nodig hebt.

11. Wees creatief

Door creatief om te gaan met de dingen die je leert, wordt het makkelijker. Verzin daarom een verhaaltje of gedichtje over het onderwerp, of maak er een liedje van. Door dit te doen, stimuleer je de hersenen om erover na te denken en onthoud je het beter .

12. Leg het uit

Het uitleggen helpt je bij het onthouden van de stof. Dan ben je onderbewust veel met de stof bezig, waardoor je het makkelijker onthoudt.

Makkelijker voor jezelf

Hopelijk heb je wat aan deze tips en maak je leren net even makkelijker en daardoor leuker voor jezelf. Iets nieuws leren is immers vooral leuk! Heb jij nog tips of tricks die voor jou goed werken? Laat ze dan zeker even achter in de comments! 

Misschien vind je dit bericht ook interessant: http://mindbrouwerij.nl/idee-naar-actie-3-tips/

Janneke Koninkx – Mndbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.