Met lood in je schoenen naar je werk is helemaal niet zo raar.

Met lood in je schoenen naar je werk en geen idee waar je moet beginnen?

Voor ons heel herkenbaar. We hebben er zelf ook mee te maken gehad. Het gevoel van vastzitten in je werk is absoluut geen lolletje! De ervaring leert dat veel mensen ermee te kampen hebben waardoor duizenden mensen blijven hangen in een baan die niet meer bij hen past. Inclusief lusteloosheid, conflicten met je omgeving en/of het gevoel hebben dat je er alleen voor staat.

 

Een aantal belangrijke kenmerken over vastzitten in je werk

 

Maar het is eigenlijk niet zo gek dat je in zo’n situatie terecht bent gekomen. De meesten van ons zijn vanuit een studie in een baan terecht gekomen of zijn gewoon in een baan gerold. En zo rol je een tijdje door zonder jezelf eens af te vragen wat je nu eigenlijk echt wilt. En waarom zou je? Je bewandelt tenslotte de geijkte paden, zoals het hoort. Iedereen doet dat zo? ….juist ja.

 

Anderen weten het niet altijd beter…
Het gevolg daarvan is dat we steeds meer het contact met onszelf kwijt raken, waardoor we vooral bezig zijn met wat de buitenwereld van ons denkt en vindt.

Je kent het vast wel: Je wilt van baan veranderen, maar maakt je vooral druk over wat je vrienden, collega’s en/of ouders daarover zouden kunnen denken of zeggen.
Uiteindelijk zijn we er allemaal schuldig aan: beïnvloedt worden door wat anderen van je vinden.

“Zou je dat nou wel doen, die baan opgeven? Hoe zit het dan met je zekerheid?”

Onze ouders en velen anderen om ons heen bedoelen het natuurlijk goed.
Maar velen zitten in een soortgelijke situatie of hebben daarin gezeten. Hun advies en feedback bevat daardoor vaak een stukje zelfprojectie. Probeer dat maar eens goed te filteren.

 

Wegstoppen lukt toch niet
Als je het contact verliest met jezelf, resulteert dat vaak in een gevoel van frustratie. Want ondanks de ‘disconnectie’ raken we onszelf nooit volledig kwijt. Je dromen, je verlangens, je diepste wensen, ze blijven bestaan. En des te verder je ze weg stopt, des te sterker ze worden. En af en toe worden we er aan herinnerd. Vaak door iemand anders, door iets dat ons raakt (bijvoorbeeld cultuur; kunst, muziek, gedicht, etc) of door een gebeurtenis. We raken geïnspireerd! …maar over het algemeen zien we er geen aanwijzing in omdat we te druk zijn met onszelf te bewijzen. Maar voor wie dan?

Met lood in je schoenen naar je werk
Maar hoe kom je daar uit?
De oplossing zit ‘m dan niet in ‘weer doorrollen’ in een nieuwe baan of veranderen van omgeving. Voor de lange termijn werkt dat niet, er is meer voor nodig.

De sleutel zit in jezelf. Dit klinkt misschien een beetje zweverig of abstract, maar er zit een kern van waarheid in. Door zelfreflectie en/of coaching pak je het probleem bij de bron aan.
Daar ga jij op zoek naar wat jij echt wilt; wat jouw drijfveren, talenten, maar ook je belemmeringen zijn. Door dit in kaart te brengen ontdek je wat voor jou echt belangrijk is. Zodat je weer keuzes kunt maken in je loopbaan die echt bij jou passen en de woordenschat ontwikkelt om dit te communiceren.

Probeer dit eens
Om je daarbij te helpen hebben we een korte oefening. Neem een pen en papier en schrijf het volgende voor jezelf op:

Stap 1 – Wat zijn jouw talenten: Waar ben jij goed in, wat is voor jou vanzelfsprekend? Richt je niet op wat je doet, maar hoe je het doet en welke eigenschap je daarvoor inzet. Ben je bijvoorbeeld creatief, analytisch, loyaal, verantwoordelijk, betrokken, accuraat en/of bescheiden? Schrijf er zoveel mogelijk op.

Stap 2 – Wat is voor jou een ontwikkelpunt: Welke eigenschappen zou je (meer) willen ontwikkelen en of wensen anderen jouw toe? Welke eigenschappen bewonder je in anderen? Zou je bijvoorbeeld wat meer geduld willen hebben, je beter profileren, meer empatisch, besluitvaardiger, efficiënter, loslaten, etc… Schrijf op wat er bij je naar boven komt.

Stap 3 – Als je nu de talenten en ontwikkelpunten naast elkaar zet, zie je dan wellicht een verband? Hoe zou je je talenten kunnen inzetten voor je ontwikkelpunten? Wat heb je daarvoor nodig en wat kan je daarbij helpen? In hoeverre kan je omgeving je daarbij helpen? Welke eerste stap kun je hiervoor zetten?

Kleine vriendelijke stapjes zorgen voor grote verandering
Eruit komen is dus zeker mogelijk. Maar maak je stappen vooral klein, maak ze niet te groot. Zodra het te groot wordt levert dat alleen maar weerstand op. Die weerstand kennen we allemaal maar al te goed. De kunst is om het zo klein te maken, dat er bijna geen weerstand meer is. Onderzoek voor jezelf waar deze grens ligt. JOUW grens…niet die van anderen.

De crux zit hem in vriendelijk naar jezelf. Terecht of onterecht ‘moeten’ we namelijk nogal veel van onszelf, wat voor blokkade zorgt. Die strengheid hebben je ergens opgedaan, maar helpt je over het algemeen niet. Door bewustwording te creëren en het klein aan te pakken komt er weer beweging. Als coach weten we als geen ander hoe je dit kunt aanpakken en laten we je stap voor stap zien hoe je weer leven in de brouwerij kunt brengen.

Hieronder ons filmpje over vastzitten in je werk.
Ken je iemand die dit kan gebruiken? Deel hem gerust.

Dennis

Frisse nieuwe aanpak

Wij geloven in een frisse (nieuwe) aanpak op het gebied van loopbaanbegeleiding en coaching. Daar hebben wij een mooi coaching model voor ontwikkeld: Het 5 Ketelmodel van De Mindbrouwerij.

Lijkt het je de moeite waard om een keertje met één van ons te sparren over jou werksituatie? Maak dan gebruik van het Try-out gesprek!

 

Tekst: Dennis Beentjes | Grafisch vormgeving: Dennis Beentjes

Referenties en aanvullende informatie:
http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen
Make up your mind: http://mindbrouwerij.nl/make-up-your-mind/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.