Make up your mind

Mindset. Er lijkt niet echt een goede Nederlandse vertaling voor het woord te zijn. Maar wat betekent mindset nou eigenlijk, hoe zit het met jouw mindset en wat kun je doen om de ‘juiste’ mindset te creëren?

Mindset gaat over de overtuigingen en gedachten die wij hebben over onze intelligente, vaardigheden en kwaliteiten. Volgens Carol Dweck, een Amerikaanse psychologe die tientallen jaren onderzoek deed naar mindset, bestaan er 2 varianten:
1: de vaste (fixed) mindset
2: de groei (growth) mindset

Laat ik eens beginnen met hoe Carol Dweck de fixed en growth mindset omschrijft.

Vaste Mindset

Met een vaste mindset ga je ervan uit dat jouw intelligentie en persoonlijkheid vast staan. Dan ben je meer geneigd vast te houden aan jouw status, je opleidingsniveau en kwaliteiten. Die zie je als een deel van je identiteit en je ziet, vaak onbewust, uitdagingen, kritiek en het succes van anderen als bedreiging. Je durft waarschijnlijk niet altijd jezelf te zijn, kwetsbaarheid zie je als zwakte en om hulp vragen vind je moeilijk.

 

Groei Migrowth mindsetndset

Met een groei mindset geloof je dat jij jouw kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid kunt ontwikkelen en dat je hiervoor je best doet. Je durft jezelf te zijn en weet dat je kwetsbaarheid een kracht is.

Wellicht herken jij, net als ik, bij het lezen van de omschrijvingen van de twee mindsets jezelf en/of andere mensen hierin.  Er schieten bij mij gelijk een aantal personen te binnen, die binnen deze omschrijvingen passen. Ook vraag ik mij af hoe dat eigenlijk met mijn eigen mindset zit.

Mind your own business

Ik heb heel lang gedacht dat ‘ik ben zoals ik ben’. Ik moest van alles van mezelf, vond het lastig om mezelf kwetsbaar op te stellen en ik besefte niet dat ik mijn gedachten en overtuigingen kon veranderen. Door gesprekken met een coach werd ik bewuster van mijn gedachten, gedrag en overtuigingen en besefte ik dat ik die kan aanpassen. Ik heb mijn vaste mindset stapje voor stapje ‘aangepast’ naar een groei mindset. Ik heb een aantal negatieve overtuigingen omgebogen, durf mezelf nu kwetsbaarder op te stellen en vind het interessant om op mezelf te reflecteren.

Van vaste naar groei mindset

Met mijn vaste mindset lukte het niet zomaar om anders over mezelf en mijn gedachten te denken. Ik zat redelijk ‘vast ’in mijn eigen gedachten, dus had daar hulp van een buitenstaander ‘met een frisse blik’ voor nodig. Ik vond het dan ook een onwijze eye opener om samen met een coach naar mijn gedachten en overtuigingen te kijken en om mijn ‘niet helpende gedachten’ te vervangen. Daardoor heb ik ontdekt waar ik blij van word (wat ik wil) en waar mijn talenten liggen (wat ik kan) en kon ik stappen ondernemen om het te gaan doen. Ik zie deze gesprekken nog steeds als het meest waardevolle cadeautje dat ik mezelf heb gegeven. Iets waar ik nog iedere dag dankbaar voor ben en de vruchten van pluk. Het was tevens het startschot van een leven waarin ik mij wil blijven ontwikkelen.

Een van de oefeningen die mij hielpen om mijn vaste mindset om te buigen naar een groei mindset wil ik graag met je delen. Het zorgde bij mij voor bewustwording, wat een belangrijke eerste stap is om iets te kunnen veranderen. Het is een oefening die ik nog vaak mee geef aan mijn coach cliënten.

Groei-v-Statisch

Oefening

Schrijf gedurende een aantal weken dagelijks jouw negatieve gedachten over jezelf op. Liefst gelijk nadat de gedachte voorbij komt. Als dat niet lukt, plan dan een vast moment op de dag, bijvoorbeeld na het eten, om je gedachtes op te schrijven. Deze oefening helpt je om bewuster te worden van je gedachten. Het is een eerste stap en je hoeft er verder nog niets mee te doen.
In het begin kan het nog best lastig zijn om je bewust te worden van jouw negatieve gedachten. Ze zijn voor jou vaak ‘vanzelfsprekend’, dus je het niet beseft dat het negatieve gedachten zijn en dat ze door je hoofd spoken. Probeer daarom ‘van een afstandje’ naar jouw eigen gedachten te kijken.

Het plaatje onderaan deze pagina geeft een mooi overzicht van de kenmerken van de vaste en groei mindset. Bekijk het plaatje daarom eens als je de oefening gaat doen. Hierdoor is het wellicht makkelijker om jouw gedachtes te herkennen.

Als jij samen met een coach naar jouw gedachten wilt kijken, probeer dan ons Try Out gesprek.
Kijk
hier voor meer info.

 

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

groei mindset

Tekst: Janneke Koninkx | Grafisch vormgeving: Dennis Beentjes

Ontdek jouw kwaliteiten in dit blog bericht van Dennis: http://mindbrouwerij.nl/ontdek-kwaliteiten-uitdagingen/

1 gedachte over “Make up your mind

  1. Pingback: Met lood in je schoenen naar je werk is helemaal niet zo raar. - De Mindbrouwerij De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.