Op tijd in de oplader

Onze vorige blog en vlog ging over het spanningsveld tussen je verstand en je buikgevoel. Nu gaan we dieper in op dat spanningsveld. Je herkent misschien (of waarschijnlijk) het gevoel ‘dat je vast zit en niet weet wat je wilt of kunt doen’ wel. Vrij grote kans dat dit komt omdat je:

  • niet de juiste dingen doet
  • de dingen niet op de juiste manier aanpakt
Lege batterij

Bijvoorbeeld omdat je jouw natuurlijke talenten niet benut, niet het werk doet dat bij je past, je grenzen niet kent of niet naar je gevoel luistert. Dan is er een spanningsveld of disbalans tussen ‘wie je bent’ en ‘wat je doet’. Als dit spanningsveld of deze disbalans langer aanhoudt loopt je batterij langzaam leeg. Stress, concentratieproblemen, piekeren, een opgebrand gevoel en zo zijn er nog wel een aantal symptomen te noemen die daarbij de kop op kunnen  steken. Als die symptomen maar lang genoeg aanhouden kan dat resulteren in een burn-out.

 

Geen idee

Ik (Janneke) heb zelf ook een tijd lang het gevoel gehad dat ik vast zat. Ik deed qua werk niet de juiste dingen, maar had dat toen niet door. Toen het ook in mijn privéleven onrustig werd, nam de spanning toe en kwam ik nog meer onder druk te staan. Maar ik had geen idee wat ik wilde of kon doen om mij beter te voelen.

burn out

Investeren in mezelf

Gelukkig was ik er (net) op tijd bij om een burn-out te voorkomen. Ik had wel hulp van een coach nodig om mijn balans weer terug te vinden. Ik moest stapje voor stapje ontdekken waar ik blij van werd, hoe ik kon ontspannen, waar mijn talenten lagen en hoe/waar ik die kon inzetten. Ik besefte dat ik jaren niet echt naar mezelf had geluisterd. Het voelde een beetje alsof ik een klein kind was dat moest leren lopen. Maar wat ben ik blij dat ik in mezelf heb geïnvesteerd om dit te ontdekken.

 

Op de rem

Daardoor doe ik nu het werk dat bij mij past en dat ik leuk vind, durf ik (vaker) op mijn intuïtie te vertrouwen en weet beter wat ik nodig heb om mij goed te voelen.

Uiteraard heb ik nog wel eens stress, ga ik nog geregeld over mijn grenzen heen en kan ik nog in bed liggen piekeren over van alles en nog wat. Maar ik voel het beter en eerder aan en kan eerder op de rem trappen. En niet geheel onbelangrijk weet ik wat ik kan doen om mijn batterij weer op te laden.

 

Vriendelijkheid

Een ding dat voor mij helpt, is vriendelijker zijn voor mezelf. Ik heb nogal de neiging om streng te zijn voor mezelf, vooral als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Juist als het niet zo lekker gaat en ik mij bijvoorbeeld lastig kan concentreren, vind ik dat maar wat stom van mezelf en veroordeel ik dat. Ik maak het daarmee juist lastiger voor mezelf.
Als ik doorheb dat ik streng voor mezelf ben (dat kan soms even duren), vraag ik mezelf:

  • wat heb ik nodig om mij beter te voelen?
  • Wat kan ik doen om mezelf te helpen?
Opladen

Het zijn eigenlijk hele simpele vragen die ik regelmatig aan anderen stelde, maar nooit aan mezelf. Nu stel ik deze vragen ook regelmatig aan mezelf en dat maakt het leven een stuk aangenamer. Het antwoord kan bijvoorbeeld zijn ‘een avondje op de bank hangen, een taart bakken of een wandeling maken’. Door daar naar te luisteren voel ik dat mijn batterij weer oplaadt en dat ik weer met frisse zin aan een nieuwe week start.

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.