Why o Why

Vraag jij jezelf wel eens af waarom je doet wat je doet? De meeste mensen en bedrijven kunnen goed uitleggen wat ze doen en hoe ze dat doen. De vraag ‘waarom’ je doet wat je doet is een stuk lastiger om te beantwoorden.
Simon Sinek creëerde een simpel maar krachtig model: The Golden Circle. Met deze gouden cirkel geeft hij een verklaring waarom sommige mensen zo inspireren en waarom sommige bedrijven zo succesvol en invloedrijk zijn.

Golden Circle

In  ‘The Golden Circle’ gaat Simon Sinek uit van drie lagen:

  • Waarom je het doetgolden circle
  • Hoe je het doet
  • Wat je doet

Je overtuigt mensen pas echt als je de ‘waarom-vraag’ kunt beantwoorden. ‘’People don’t buy WHAT you do, they buy WHY you do it”. ‘Het waarom’ draait om je ‘purpose’ en dus niet om winst maken. Winst komt vanzelf wel, dat is het resultaat.  

Jouw Why

Het boek ‘Start with Why’ waarin Sinek uitgebreid ingaat op het Golden Circle model, gaat vooral over bedrijven en grote leiders. Wij van de Mindbrouwerij vinden dat het voor iedereen goed is om zijn persoonlijke ‘why’ helder te hebben. Dus ook jij en ik. Want als duidelijk is waarom jij iets doet, kunnen mensen erin geloven.
Een handige manier om jouw ‘why’ helder te krijgen is door antwoord te geven op de onderstaande vragen:

  • Waar doe je het voor?
  • Waar geloof je in?
  • Waarom doe jij wat je doet?

Een antwoord op jouw ‘why’ komt goed van pas als je bijvoorbeeld gaat solliciteren, jezelf wilt profileren of als je voor jezelf gaat starten. Tijdens coaching gaan wij dan ook regelmatig aan de slag met de gouden cirkel.

Wil jij ook jouw ‘Why’ helder krijgen? Tijdens een Try Out-Gesprek kunnen we jou hierbij helpen. Kijk op http://www.mindbrouwerij.nl/tryout-gesprek/ voor meer info en give it a try!

Bekijk hier de Ted Talk van Simon Sinek over ‘The Why’.

Janneke Koninkx - De Mindbrouwerij

Janneke Koninkx | De Mindbrouwerij

1 gedachte over “Why o Why

  1. Pingback: Ontdek jouw Ikigai De Mindbrouwerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.