Wat zijn de voordelen van groei mindset?

We merken dat er zowel in het onderwijs als daarbuiten meer en meer aandacht is voor het onderwerp groei mindset. We worden dan ook steeds vaker gevraagd om workshops te geven over de groei mindset. Vaak door onderwijsinstellingen maar ook door allerlei soorten bedrijven. Terecht wat ons betreft want hoe meer mensen zich bewust zijn van de groei en vaste mindset hoe beter. In dit blog gaan we daarom dieper in op wat een groei en vaste mindset is en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is mindset?

Mindset staat voor de overtuiging en denkwijze die je hebt over intelligentie, kwaliteiten & talenten en de veranderbaarheid daarvan. Jouw mindset bepaalt hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt en hoe jij handelt in situaties. Kort gezegd: het bepaalt met welke bril jij kijkt en heeft invloed op zowel jouw gedachtes als gedrag.

Soorten mindsets

Jouw mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Professor Carol Dweck heeft hier meer dan 20 jaar onderzoek naar gedaan. Zij kwam tot de conclusie dat er twee soorten mindsets zijn: Een fixed/vaste mindset en een growth/groei mindset.

 • Wanneer je in een vaste mindset zit geloof je dat jouw eigenschappen zoals intelligentie, persoonlijkheid, talenten, creativiteit en muzikaliteit aangeboren zijn, vast staan en niet kunnen veranderen. 
 • Wanneer je in een groeimindset zit geloof je dat je je eigenschappen kunt ontwikkelen door middel van focus, inspanning en toewijding. 

Geen goed of fout

Niemand heeft 100% een groei- of een vaste mindset. Dit verschilt per type situatie en ook van de fase in je leven. Wel neig je als mens meer naar één van de twee uitersten. 

Het goede nieuws is dat iedereen met een groei mindset is geboren. Als kind hadden we anders nooit leren lopen en praten. Het andere goede nieuws is dat je een groei mindset kunt ontwikkelen en dat deze aanstekelijk is.

Voordelen van groei mindset

We schreven eerder al dat jouw mindset bepaalt met welke bril jij naar jezelf en het leven kijkt en dat het invloed heeft op jouw gedrag. Je kunt je misschien ook voorstellen dat het hebben van een groei mindset, waarbij je dus gelooft dat jij jezelf kunt ontwikkelen, meerdere voordelen heeft.

We noemen er hier een aantal:

 • Vermindert stress
 • Beter omgaan met verandering
 • Beter omgaan met tegenslagen
 • Verbetert zelfregulering
 • Meer eigenwaarde/zelfvertrouwen
 • Betere studiegewoonten
 • Zoekt naar betere feedback

Dit is een mooi rijtje voordelen. Maar er is nog meer. 

Een groei mindset zorgt voor meer (werk) geluk. Je krijgt/hebt (meer) plezier in dingen. Het geeft je de mogelijkheid om te blijven leren en door te zetten. Je mag vanuit een stukje kwetsbaarheid fouten maken en aangeven dat het nog niet is gelukt. Je leert beter omgaan met tegenslagen en feedback.

Je merkt het waarschijnlijk wel, wij zijn enthousiast over de groei mindset en de voordelen hiervan. Maar we willen nog wel afsluiten met wat misverstanden die er zijn over deze mindset. Je hoeft namelijk geen ‘Emile-Ratelband-Tjakka-guru’ te zijn om een groei mindset te hebben.

Misverstanden over groei mindset

We noemen hier een aantal typische groei mindset misverstanden die wij vaak tijdens onze workshops voorbij horen komen:

 • Je hebt een groei mindset want je bent altijd open en positief.
 • De groei mindset zegt dat je continu moet verbeteren.
 • De groei mindset zegt dat iedereen Einstein kan worden.
 • Met een groei mindset mag je alleen maar complimenten geven voor de inspanning.
 • Groei mindset-statements en ‘Ik kan het’ quotes werken.

Bovenstaande punten zijn dus zeker niet waar en goed om je dat te realiseren.

Er is nog veel meer over de groei en vaste mindset te vertellen. We hebben al eerder blogs hierover geschreven en er zullen er ook vast nog meer volgen. Want ook wij leren nog steeds bij over dit onderwerp en delen die kennis en inzichten dan ook graag weer met jou.

Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.